Logo_nhl_kennis_en_bedrijf
Een snel tijdperk waarin innovaties elkaar in rap tempo opvolgen, vraagt om creativiteit en flexibiliteit in de bouwwereld. Op dinsdag 17 juni organiseert NHL Hogeschool het symposium ‘Duurzaam Digitaal Bouwen’. Tijdens deze interactieve middag staat de vraag centraal hoe de bouwbranche kan omgaan met de voortdurend veranderende vraag naar meer comfort, faciliteiten, duurzaamheid en energiebesparing. Bovendien presenteert het Netwerk Nieuw Bouwen haar visie op het nieuwe bouwen. Het symposium is een vervolg op de seminars over duurzaam renoveren in februari en juli 2012.
 
Wie in de bouwsector één dag stilzit, mist de trein der vernieuwing en moet extra hard rennen om bij te blijven. Toch kan men in de bouwwereld ook niet zomaar in elke wagon springen die voorbij komt rijden. Veranderingen en vernieuwingen kosten immers tijd en vragen soms kostbare investeringen. Intussen veranderen de wensen van bewoners met de regelmaat van de klok. Aan comfort en functionaliteit van de woning worden hoge eisen gesteld, terwijl die eisen met de komst van nieuwe toepassingen ook snel weer wijzigen. Eigenaren van huizen willen bovendien steeds duurzamer bouwen, verbouwen en renoveren en energiebesparing is aan de orde van de dag. Hoe kan men in de bouwsector het best omgaan met deze snel wisselende wensen en voortdurend veranderende producten en uitvindingen?
 
Die vraag was leidend voor het Netwerk Nieuw Bouwen, dat binnen het RAAK-project ‘Legolisering in vernieuwbouw’ zocht naar antwoorden. Aandachtspunten hierbij zijn bouwtechnische ontwikkelingen, een vernieuwende procesaanpak, reductie van productiekosten en het digitaal aanbieden van de producten. Een belangrijke conclusie is dat een woning gemakkelijk aan te passen moet zijn, zodat de bouwbranche adequaat kan inspelen op de grote honger naar duurzaamheid en energiebesparing. Maar hóe dan?
 
Tijdens het symposium ‘Duurzaam Digitaal Bouwen’ presenteert het Netwerk Nieuw Bouwen haar visie op het nieuwe bouwen. De producten die studenten van de opleidingen Bouwkunde en Communication & Multimedia Design naar aanleiding van deze visie ontwikkelden, worden op speelse en interactieve wijze aan de aanwezigen getoond. Ook bestaande slimme maatwerkproducten komen aan de orde. In het Netwerk Nieuw Bouwen werkt de opleiding Bouwkunde van de NHL vruchtbaar samen met het bedrijfsleven. Kennis en ervaring worden onderling uitgewisseld, waardoor het netwerk zichzelf versterkt in het duurzaam renoveren en bouwen. 

Het symposium vindt plaats op dinsdag 17 juni van 12.30 tot 18.00 aan de Rengerslaan 10 te Leeuwarden.