Normal_studenten__studeren__werken__huiswerk__laptop__blij__hbo__uni__mbo

In het nieuwe schooljaar mag reizen met het openbaar vervoer gewoon weer. Daar hoeft geen anderhalve meter afstand gehouden te worden, omdat een mondkapje dragen verplicht is. Op scholen daarentegen moet wel anderhalve meter afstand gehouden worden. Om alle studenten die met het openbaar vervoer reizen niet tegelijk op school te laten aankomen, zijn op initiatief van vervoerder Arriva alternatieve lesroosters bedacht voor het mbo en hbo in Friesland. Dit meldt de Leeuwarder Courant.

Samen met het Friesland College, ROC Friese Poort, Nordwin College, Van Hall Larenstein en NHL Stenden Hogeschool heeft Arriva lesroosters bedacht waarin de lessen als tijdsblokken zijn neergezet. Vanaf 24 augustus, wanneer de studenten weer naar school moeten, gaan deze roosters – met akkoord van de provincie Friesland – in.

Puzzelen met start- en eindtijden

Hogeschool NHL zegt dat het overleg constructief was, maar dat men wel moest puzzelen voor goede roosters. “We waren er niet in één keer uit, maar in goed overleg is het goed gekomen”, aldus Froukje Meirink die er verantwoordelijk is voor het opstellen van de roosters. De grootste puzzel was het voorkomen dat studenten samenkomen op het moment van starten en eindigen van de lessen. Dit betekent dat de starttijd van het ene college verschilt met de eindtijd van het andere college, en andersom.

Anderhalve meter handhaven

Met de nieuwe roosters raakt het openbaar vervoer niet overbelast én kunnen scholen de anderhalve meter afstand handhaven. Wat wel hetzelfde blijft, zijn de toetsperiodes. “Elk kwartier starten er vijftig studenten aan een toest, een student moet niet voor een les en een toets tegelijk worden geroosterd. Maar daar hebben we systemen en knappe koppen voor”, zegt Meirink. Zij heeft er vertrouwen in dat haar NHL klaar is voor het nieuwe schooljaar. 

Door: Nationale Onderwijsgids