Normal_ouderen_voorstelling

In zowel Noord-Nederland als Noordwest-Duitsland kampt men met ontgroening en vergrijzing. Diverse partijen uit beide regio’s, waaronder NHL Hogeschool, slaan nu de handen ineen in het project Vital Regions. Op dinsdag 7 november aanstaande geven de partners het formele startsein om de krachten te bundelen voor optimale ouderenzorg. Dat meldt EZ Press.

Voor zowel Drenthe als Emsland (Duitsland) is het een uitdaging om oudere bewoners zo goed mogelijk te ondersteunen in het zelfstandig wonen. Beide regio’s staan te boek als krimpregio’s die te kampen hebben met ontgroening én vergrijzing. Daarnaast is er sprake van een afname in het voorzieningenniveau en personeelsgebrek in de gezondheidszorg. Dit zorgt ervoor dat er een steeds groter beroep wordt gedaan op de zelfredzaamheid van ouderen. Aanleiding om binnen het kader van EDR (Eems Dollard Regio)-aanvragen het project Vital Regions te initiëren.

Het project ontvangt subsidie van Interreg VA Deutschland-Nederland, dat in grensoverschrijdende samenwerkingen investeert. Vital Regions gaat de komende tijd een flinke bijdrage leveren aan de optimalisatie van de zelfregie bij oudere inwoners, door met innovatieve concepten te komen en deze te verfijnen tot duurzaam inzetbare oplossingen. Daarbij krijgen de initiatiefnemers ondersteuning van Duitse en Nederlandse hogescholen, die het MKB helpen bij het valideren en valoriseren van innovatieve producten en diensten. De grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemers en kennisinstellingen leidt tot duurzame Duits-Nederlandse netwerkvorming; iets waar de hogescholen en ondernemers in de toekomst nog de vruchten van zullen plukken.

Bij het project zijn naast de leadpartner NHL, de Hanzehogeschool Groningen, Hochschule Osnabrück, Jade Hochschule in Oldenburg en diverse MKB-ondernemingen betrokken. Daarnaast zullen diverse organisaties op het gebied van onder andere gaming, zorg, engineering en informatica de innovaties testen en evalueren.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids