Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Met het project ‘Wijkverpleegkundigen duurzaam verbonden als lerende professionals’ heeft NHL Hogeschool Leeuwarden afgelopen vrijdag 17 november een plaats in de top drie van de Zichtbare schakelprijs 2017 in de wacht gesleept. Deze prijs is in het leven geroepen door ZonMw, die gezondheidsonderzoek en zorginnovatie in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) stimuleert. Dat meldt NHL Hogeschool.

 

Doel van het project ‘Wijkverpleegkundigen duurzaam verbonden als lerende professionals’ is om nieuwe kennis en competenties uit te wisselen tussen wijkverpleegkundigen en docenten Maatschappelijke Gezondheidszorg van de opleidingen HBO-V en MBO-V. De wijkverpleegkundige is de spin in het web voor een gezonde buurt. Om nieuwe kennis en vaardigheden in het werkveld en het onderwijs op elkaar af te stemmen, startte het Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg op hoge leeftijd van NHL Hogeschool in 2015 het pilotproject. Met het regionale leernetwerk zorgt het project ervoor dat er optimale kennisuitwisseling ontstaat tussen onderwijs en de beroepspraktijk.

De jury van de Zichtbare schakelprijs 2017 reageerde enthousiast op het project van NHL Hogeschool. Zij was met name te spreken over de bijdrage aan de versterking van de positie van de wijkverpleegkundigen als partner van het onderwijs. Dat geldt ook voor personen en organisaties die nog niet bij dit project betrokken zijn. Lector Evelyn Finnema van Talmalectoraat Wonen, Welzijn en Zorg: “We zijn blij met deze erkenning. Deze manier van leren is redelijk nieuw en blijkt een succes in de praktijk te zijn voor studenten, wijkverpleegkundigen en docenten.” 

Om te voorkomen dat dit initiatief na twee jaar stopt, heeft het Platform Wijkverpleegkundigen Friesland het stokje inmiddels overgenomen. "Het unieke aan dit project is dat het gedachtengoed doorgaat", knikt Evelyn Finnema trots. “Het is mooi om te zien dat zorgprofessionals het heft nu in eigen handen nemen." Daarbij staat Finnema specifiek nog even stil bij de aanjagende rol van Bart de Jager, projectleider bij NHL Hogeschool. "Bart is de verbinder bij uitstek. Mede dankzij hem staat dit project nu waar het staat!"

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids