Normal_politie__rug_agent_1556940a

Studenten aan de Hogeschool Leeuwarden deden deze week mee aan een politieoefening waarbij een zogeheten ‘school shooting’ in scène is gezet. De studenten moesten daarbij doen alsof er een schietpartij plaatsvond. De oefening is bedoeld om politieagenten voor te bereiden op een eventueel echt incident op school. Dat meldt Omrop Fryslân.

De situatie moest voor de agenten zo echt mogelijk zijn. Studenten van een veiligheidsopleiding speelden daarom dader en slachtoffer van een schietpartij. De overige studenten moesten zich gedragen alsof het echt was. Er moest een chaotische situatie na worden gebootst waar mensen in paniek wegrenden en er werd geschreeuwd om hulp.

Ook werd er een aantal mensen als hulpverlener ingezet. Volgens de politie is het van groot belang dat zij ervoor zorgen dat er geen paniek ontstaat. Aanwijzingen van BHV’ers en agenten moesten dan ook worden opgevolgd, zodat iedereen uiteindelijk op een veilig plek terecht kon komen.

Dat de oefening plaatsvond op de hogeschool, betekent niet dat er in ons land een concrete dreiging van schietpartijen is op scholen. De enige schietpartij op een Nederlandse school was in 1999, waar vijf gewonden vielen. ‘School shootings’ hebben de laatste jaren voornamelijk in Amerika plaatsgevonden. Toch vindt de politie het belangrijk dat een dergelijke situatie wordt getraind.  “Het wereldtoneel laat zien dat het wel degelijk kan gebeuren", zegt een agent.

De Hogeschool Leeuwarden heeft met deze training een primeur. De hbo-instellig is van plan de situatie de komende tijd nog een paar keer te oefenen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids