Logo_wetenschapstalent_new_scientist_logo

Jurist en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema van de Universiteit Leiden is verkozen tot New Scientist Wetenschapstalent 2017. Rijpkema ontving de prijs uit handen van Nobelprijswinnaar Ben Feringa tijdens het evenement New Scientist Live: Nobelprijs in de Kleine Komedie in Amsterdam. Volgens de jury is Rijpkema het "lichtend voorbeeld" van een nieuw type wetenschapper die aan het opstaan is; eigenzinnige jonge wetenschappers die vragen durven stellen die hiervoor niet aan de orde kwamen. Dit meldt New Scientist.

Rijpkema onderzoekt in hoeverre een democratie zich mag weren tegen antidemocratische invloeden. Volgens de rechtsfilosoof kan een democratie leiden tot haar eigen ondergang. De mechanismen om dit te voorkomen hebben gevolgen voor democratische vrijheden als de vrijheid van meningsuiting en het kiesrecht. Dit onderwerp is volgens de jurylid en New Scientist-hoofdredacteur Jim Jansen een van de belangrijkste van dit moment. Hij is dan ook blij met de verkiezing van Rijpkema. De andere vier finalisten waren Jeef Beerten (KU Leuven), Mariëtte Boon (Universiteit Leiden), Michelle Moerel (Maastricht University) en Sofie Thijs (Universiteit Hasselt).

Tijdens het evenement in de Kleine Komedie in Amsterdam kregen de vijf finalisten de kans om zichzelf en hun onderzoek aan het aanwezige publiek te presenteren. Ben Feringa trad op als hoofdspreker en via een een videobijdrage waren ook de natuurkundigen en Nobelprijswinnaars Gerard 't Hooft en François Englert (Vrije Universiteit Brussel) van de partij.

De prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent is in het leven geroepen om jong wetenschappelijk talent een platform te bieden en hen te stimuleren in hun onderzoek. Het is initiatief van het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids