Logo_wtalent_rood-212x300

Het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist heeft een nieuwe wetenschapsprijs gelanceerd: de New Scientist Wetenschapstalent-verkiezing. Met de verkiezing wil het blad jonge wetenschappers uit Nederland en België de kans geven om aandacht te krijgen bij het grote publiek voor hun onderzoek. Inmiddels heeft een vakjury 25 wetenschapstalenten genomineerd. Dit meldt New Scientist.

“Jonge wetenschappers van vandaag zijn de toponderzoekers van morgen. Voor hen kan de prijs voor het New Scientist Wetenschapstalent net dat laatste duwtje in de goede richting betekenen”, zegt hoofdredacteur Jim Jansen. Volgens hem barst het in Nederland en België van het wetenschappelijk talent en daar mag wel wat meer aandacht voor komen. De winnaar van de verkiezing krijgt een award, een boekenpakket en een geldbedrag van 1500,- euro.

Universiteiten hebben in totaal 50 kandidaten genomineerd. Een vakjury, bestaande uit voorzittend hoogleraar Alexander Ronnooy Kan (Universiteit van Amsterdam), Melanie Peters (directeur Rathenau Instituut), Rianne Letschert (hoogleraar Tilburg University), George van Hal (sterrenkundige en redacteur New Scientist) en hoofdredacteur Jim Jansen, selecteerde 25 deelnemers uit de genomineerden. Zij letten daarbij op wetenschappelijke en maatschappelijke impact van het onderzoek, originaliteit en actualiteit. Het publiek mag nu een stem uitbrengen op een van de kandidaten via newscientist.nl/talent (dit kan tot 7 september).

Op 24 september wordt het Wetenschapstalent 2015 bekend gemaakt in het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger. Op deze avond zullen de wetenschappers die in de top 5 geëindigd zijn hun onderzoek presenteren. Ook houdt hoogleraar nanofysica en Spinoza-laureaat Leo Kouwenhoven een lezing over toponderzoek. Via de webshop van New Scientist zijn kaarten verkrijgbaar om het evenement bij te wonen.


© Nationale Onderwijsgids