Op school met dezelfde directeur als Calandlyceum heerst angstcultuur

Na berichtgeving over een onveilige werksfeer op het Calandlyceum, trekken nu ook medewerkers van middelbare school Lumion aan de bel. Twee jaar lang zouden zij met sociale onveiligheid te maken hebben gehad. (Oud-)werknemers van de school benaderden NH/AT5 nadat zij artikelen hadden geschreven over de angstcultuur op het Calandlyceum. Net als op het Calandlyceum staat op Lumion Sufayil Dönmez aan het roer. Verschillende medewerkers verlieten de school na intimidatie en chantage door de directie. Dat meldt NH Nieuws.

 

De medewerkers van de school gaven aan dat er sprake was van chantage, het weigeren van salarisverhogingen en op kritiek werd streng gehandhaafd. De directeur en zijn secretaresse zouden hierin de grootste boosdoeners zijn.

Verkiezing medezeggenschapsraad 

De grootste verandering vond plaats toen er een nieuwe medezeggenschapsraad (MR) moest komen in schooljaar 2021-2022. De directie vertelde de verkiesbare mensen dat ze hun kandidatuur moesten intrekken. Anders was het schadelijk voor de school en hun carrière. Volgens een medewerker waren de verkiesbare mensen juist diegene die kritisch waren op het beleid van de school.

Voor docenten begon het te lijken alsof er twee kampen ontstonden binnen de school. De MR ging vervolgens in gesprek met het overkoepelend bestuur Progresso. Tijdens dat gesprek worden de onveilige gevoelens van de werknemers besproken.

“Medewerkers werd beschuldigd van het opzetten van dat onderzoek en er werd aan iedereen gevraagd of men het wel eens was met het uitvoeren van dat onderzoek”, aldus een oud-werknemer.

Dönmez ook directeur van Calandlyceum

Als de oud-bestuurder met pensioen gaat, neemt Judith van Biemen zijn plaats over. Zij stopt met het onafhankelijke onderzoek en benoemt Dönmez tot directeur van het Calandlyceum. Betrokkenen snappen niet helemaal waarom hij een nieuwe kans kreeg, terwijl het op zijn oude school helemaal misging.

Examenresultaten 

Het is opvallend dat de examenresultaten op het Lumion de laatste jaren zijn gedaald. Bijna alle eindexamenleerlingen slaagden in 2019, maar dat percentage is in 2023 teruggelopen naar onder de 70 procent. Bij de havoleerlingen ligt dat percentage onder de 55 procent.

Onderwijsvisie 

Dat de onderwijsvisie van de directeur wél op orde is, is een opvallende uitspraak van bijna alle betrokkenen. Zeker als het om ideeën gaat. Sinds de start van het Lumion is Dönmez al de directeur. Dat deed hij in het begin heel goed, maar toen de school begon te groeien is hij de controle kwijtgeraakt, stelt een betrokkene.

De Onderwijsinspectie publiceert volgende week de twee rapporten. Eén over het Lumion en één over het Calandlyceum.

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk