Hélène Mulder genomineerd voor verkiezing 'beste praktijkopleider'

Maandag 19 februari ontving Hélène Mulder, praktijkopleider bij Reinier van Arkel,  uit handen van Suzanne van Tuijl – Horstink van SBB een prachtige oorkonde omdat ze behoort tot de landelijke top tien van praktijkopleiders voor mbo-studenten in de sector Zorg Welzijn en Sport. Dat betekent dat zij behoort tot de uitzonderlijke categorie van praktijkopleiders voor wie werkelijk niets te gek is als het om de mbo-verpleegkunde studenten gaat. Bij Reinier van Arkel zit opleiden en ontwikkelen in ons DNA en is geborgd in de Reinier Academie. Dat meldt de Reinier Academie. 

Jaarlijks organiseert SBB, dat staat voor Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven, een verkiezing voor beste leerbedrijf en praktijkopleider. Tot november 2023 konden scholen, bedrijven en studenten voordrachten indienen. Vervolgens heeft een deskundige jury van SBB alle voordrachten beoordeeld. Voor de sector Zorg Welzijn en Sport werden er landelijk 40 praktijkopleiders voorgedragen. Samen met 9 andere behoort Hélène nu tot de beste 10 binnen de sector zorg, welzijn en sport. Wie van hen de titel ‘Beste Praktijkopleider’ wordt bekendgemaakt op het Uitblinkersgala dat plaats vindt op 13 mei aanstaande. 

Praktijkopleidersteam 

Hélène Mulder vormt samen met haar collega’s Laura Kropman en Jacqueline Brokkaar het praktijk-opleidersteam van de initiële opleidingen binnen Reinier van Arkel. Het team begeleidt jaarlijks ongeveer 60 leerlingen en zo’n 80 stagiaires. Naast de MBO-studenten begeleidt Hélène ook leerlingen van de opleiding verzorgende-IG, HBO Social Work en HBO-verpleegkunde. Bij het opleidingsteam van Reinier van Arkel staat de student centraal. Dat is duidelijk merkbaar in de gehanteerde begeleidingssystematiek en een leerklimaat met continue monitoring. “We zijn bijzonder trots op de nominatie van Hélène,” aldus Jacqueline Brokkaar. Volgens Hélène zelf zegt de nominatie vooral iets ver de constructieve en plezierige samenwerking met het Koning Willem I College”, aldus Hélène.

Scherpe kijk op leerplekken

Ze onderscheidt zich door de scherpe kijk op de leerplekken waar studenten geplaatst zijn en haar vermogen studenten in hun persoonlijke ontwikkeling aan te spreken op professionele groei. Ze verbindt deze voortdurend op transparante maar ook directieve wijze. Door haar verpleegkundige achtergrond en actieve rol binnen de Verpleegkundige Advies Raad van Reinier van Arkel is ze uitermate goed bekend met de professionele groei van de organisatie als geheel. Studenten vinden haar soms scherp maar erkennen haar kijk op hun functioneren en het team waarin dit plaatsvindt. Hélène is een actieve en betrokken praktijkopleider, zij heeft alle studenten in zicht en is altijd bereid om in gesprek te gaan als dat nodig is,” noemt Suzanne van Tuijl -Horstink als in het oog springende punten bij de nominatie van Hélène op voordracht van het Koning Willem 1 College. 

Stageplekken en leerbanen voor mbo'ers

Met de verkiezing van het beste leerbedrijf en de beste praktijkopleider van Nederland vragen het ministerie van OCW en SBB aandacht voor de 250.000 erkende leerbedrijven en ruim 300.000 praktijkopleiders voor de mbo-studenten. Met stageplekken en leerbanen nemen zij een aanzienlijk deel aan de opleidingstijd van de 500.000 mbo-studenten voor hun rekening. Maandag 13 mei organiseren de MBO Raad en SBB het Uitblinkersgala. Dan kiest een jury de beste mbo-student van Nederland. Tevens worden op dat evenement ook de overallwinnaars van de verkiezing beste leerbedrijf en beste praktijkopleider bekendgemaakt. Zij mogen zich een jaar lang beste leerbedrijf of beste praktijkopleider van Nederland noemen.
De beoordeling van de voorgedragen praktijkopleiders vindt met name plaats aan de hand van de volgende criteria: deskundigheid, stimulator en inspiratie, en organisatorisch vermogen.

Door: Nationale Onderwijsgids