Logo_logo_wtalent_rood-212x300

Hoogleraar scheidingstechnologie Maaike Kroon, van de Technische Universiteit Eindhoven, is gisteravond uitgeroepen tot Wetenschapstalent 2015. Zij ontving de prijs uit handen van juryvoorzitter Alexander Rinnooy Kan. Initiatiefnemer van de verkiezing is het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. De nieuwe wetenschapsprijs werd dit jaar door het blad voor het eerst uitgeloofd met als doel jong wetenschappelijk talent onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Dit meldt het AD.

Bij de uitreiking prees Rinnooy Kan de winnares om haar “indrukwekkende wetenschappelijk talent” in combinatie met een “passie voor duurzaamheid”. Kroon wist in slechts twee jaar tijd cum laude te promoveren in de chemische technologie aan de TU Eindhoven. Daarmee kreeg zij in 2011 als jongste vrouwelijke hoogleraar een aanstelling aan de universiteit. Daar startte ze een onderzoeksgroep op voor onderzoek naar efficiënte scheidingsmethoden van afval.

Daarnaast zet zij zich als lid van de Jonge Akademie in voor wetenschapsbeleid. “Bovendien kijkt ze voorbij de muren van de universiteit. Dat is verfrissend. Ze zwengelt zaken als duurzaamheid energieverbruik en afvalproductie aan in het maatschappelijke debat – iets wat meer wetenschappers zouden moeten doen”, voegt hoofdredacteur Jim Jansen van New Scientist daaraan toe.

De wetenschapsprijs bestaat uit een geldbedrag van 1500 euro, een trofee en een kennisboekenpakket. Kroon versloeg vier andere finalisten in de verkiezing: Sara Bals van de Universiteit Antwerpen, Ann Bessemans van de Universiteit Hasselt, Teun Bousema van de Radboud Universiteit Nijmegen en Cedric Ryngaert van de Universiteit Utrecht.

© Nationale Onderwijsgids