Fotografie: Frank van Driel

Op de zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal in Den Haag, heeft Universiteitshoogleraar Clemens van Blitterswijk de Huibregtsenprijs 2015 gekregen voor de ontwikkeling van botinducerende biomaterialen. Van Blitterswijk ontving een cheque ter waarde van 25.000 euro en een bronzen sculptuur van kunstenaar Wil van der Laan uit handen van Minister Bussemaker van Onderwijs. Dat meldt Universiteit Maastricht.

Van Blitterswijk is directeur van MERLN Instituut en hoofd van de afdeling Complex Tissue Regeneration aan de Universiteit Maastricht. Het multidisciplinaire team van Van Blitterswijk werkt sinds de jaren negentig met grote vasthoudendheid aan het verbeteren van botimplantaten. De experimentele aanpak heeft geleid tot relevante klinische studies en een nieuwe generatie botvullers, die slim gebruikmaakt van het zelfherstellend vermogen van de mens. De jury loofde het heldere idee, dat een elegante en praktische oplossing biedt voor wereldwijd miljoenen patiënten.

De Huibregtsenprijs is in 2005 in het leven geroepen door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is en dat overtuigend zicht biedt op een maatschappelijke toepassing. Voor de Huibregtsenprijs 2015 waren 24 projecten ingediend, vier meer dan het jaar hiervoor. Uit de inzendingen had de jury, onder voorzitterschap van KNAW-president José van Dijck, zeven onderzoeksprojecten genomineerd.

De zestiende Avond van Wetenschap & Maatschappij had als overkoepelend thema: ‘Geloof in wetenschap – 25 grote vragen over onze toekomst’. Keynote speaker was Ian Buruma. Daarnaast poneerden 25 Nederlandse topwetenschappers stellingen naar aanleiding van het overkoepelende thema, waarover de 300 genodigden vervolgens aan tafel met elkaar van gedachten wisselden. De Avond van Wetenschap & Maatschappij heeft als doel het maatschappelijk belang van wetenschap te onderstrepen door te laten zien waar en op welke manieren wetenschap en technologie toepassingen vinden in het leven van alledag.

© Nationale Onderwijsgids