Normal_tweede_kamer

Op 30 maart werd de invoering van het algemeen kiesrecht gevierd met een open dag. Zo’n 4000 bezoekers bezochten de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal onder begeleiding van een gids. In het kader van deze viering heeft de Tweede Kamer een lesboek laten ontwikkelen, bedoeld om leerlingen bewust te maken van het belang van algemeen kiesrecht. Dit meldt de Tweede Kamer.

De open dag stond in het teken van 100 jaar algemeen kiesrecht. Onder leiding van verschillende gidsen, waaronder ook Kamerleden, konden de bezoekers de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal bezichtigen. Ook vond in de middag een debat over het algemeen kiesrecht plaats tussen 150 bezoekers en minister van Engelshoven van Onderwijs. Onder leiding van Kamervoorzitter Khadija Arib bespraken zij het algemeen kiesrecht aan de hand van een aantal stellingen, geïntroduceerd door Kamerleden.
 

Kinderprogramma

In de ochtend was er een kinderprogramma voor de jongsten. Kinderen tussen 8 en 12 jaar konden de hele dag een speurtocht doen. 
 

Lesboek

In het kader van de viering van het 100-jarig bestaan van het algemeen kiesrecht heeft de Tweede Kamer een lesboek laten ontwikkelen voor alle niveaus in het voortgezet onderwijs. Het lesboek is bedoeld om leerlingen bewust te maken van het belang van algemeen kiesrecht. In het boek staan tien verschillende werkvormen. Zo is er een Kiesrecht Bingo in te vinden, een formatiespel en een opdracht waarbij de leerlingen moeten nadenken over hoe hun ideale staatsvorm er uit zou zien. Vrijdag 15 februari is het boek uitgedeeld op de ProDemos Docentendag in Den Haag. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids