Normal_mbo_minister_bussemaker

Het bestuur van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) heeft vorige week 32 nieuwe keuzedelen gepresenteerd aan minister Bussemaker van Onderwijs. De keuzedelen worden naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn vastgesteld. Dat meldt SBB.

Een van de nieuwe keuzedelen die verbredend zijn is Drones - techniek. Hierbij worden technische vaardigheden en onderliggende kennis aangeleerd om een drone te kunnen besturen. Daarnaast wordt er in dit onderdeel aandacht besteed aan onderhoud en aanpassing van de technische functionaliteit. Bovendien komen onderwerpen als materialen- en motorenkeuzes, elektronica en ICT bij dit onderwerp flink aan bod. Tot slot gaat het keuzedeel over de basis van het leren vliegen met een drone en de wet- en regelgeving die eraan verbonden zit.

Een ander verbredend keuzedeel is het kweken  en verzorgen van insecten. Het eerste doel daarvan is het inzetten van levende insecten voor bijvoorbeeld de bestuiving van gewassen of als natuurlijke vijand in de gewasverzorging. Daarnaast kunnen insecten worden geteeld als grondstof voor food, feed of farmaceutische doeleinden.

Onderhoud van sportvelden en golfbanen wordt gezien als verdiepend keuzedeel. Hierbij komen niet alleen de verschillende soorten velden aan bod, maar ook het werken op sportvelden en golfbanen. Ook de waterhuishouding, voedingsstoffen en bemesting zijn onderwerpen binnen dit keuzedeel.

De SBB ontwikkelt steeds nieuwe keuzedelen, op verzoek van onderwijs en bedrijfsleven. Wensen of ideeën zijn van harte welkom om te worden ingediend.  Dat kan via de website van SBB. Daar zijn ook de 32 pas gepresenteerde keuzedelen te bekijken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids