Logo_970x404-international_childrens_peace_prize

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib sprak gister in de Ridderzaal bij de uitreiking van de vijftiende internationale Children’s Peace Prize. De prijs wordt altijd op 20 november uitgereikt, de Internationale dag van de rechten van het kind. Divina Maloum (14 jaar) en Greta Thunberg (16 jaar) ontvingen de prijs. Dit meldt de Tweede Kamer.

“Een veilig thuis. Een dak boven je hoofd. Naar school gaan. Opgroeien in vrede. Tijd om te spelen. Voldoende eten en drinken. Dat is wat je elk kind gunt.” Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib opende de uitreiking en hield een toespraak: “Ik vind het een eer om deze bijeenkomst, hier in de Ridderzaal, te openen. Nederland heeft de Children’s Peace Prize in het leven geroepen en daar zijn we heel trots op.”
 

Kindervragenuur

In haar betoog benadrukte de Kamervoorzitter hoe belangrijk het is dat kinderen hun stem laten horen. Ze refereerde daarbij aan het Kindervragenuur dat dinsdag in de Tweede Kamer plaatsvond: “Kinderen mogen niet stemmen. Maar in de Tweede Kamer praten we wél over hun problemen, om naar oplossingen te zoeken. Tijdens het Kindervragenuur kunnen kinderen hier zélf hun stem laten horen.” Als Kamerlid diende Khadija Arib in 2008 een initiatiefwetsvoorstel voor een Kinderombudsman. In 2010 is het voorstel wet geworden.

 

Dappere kinderen

Divina Maloum en Greta Thunberg werden geselecteerd uit meer dan 130 aanmeldingen van over de hele wereld. Over de jonge genomineerden voor de Children’s Peace Prize zei de Voorzitter: “Allemaal dappere en sterke kinderen, die een stukje onbezorgde jeugd inleveren voor de strijd die zij voeren, of het nu gaat om armoede, kinderarbeid, de gevolgen van oorlog, huiselijk geweld, milieuvervuiling of de vluchtelingenproblematiek. Het is geweldig dat de KidsRights Foundation hen in het volle zonlicht zet.”