Normal_prijs__gewonnen__wedstrijd

Uit 25 inzendingen voor de Huibregtsenprijs heeft de jury donderdag 20 juni zes wetenschappelijke onderzoeksprojecten genomineerd. RUG-hoogleraren Pauline Westerman en Cisca Wijmenga, vanaf 1 september rector magnificus van de RUG, zijn twee van de zes genomineerden voor de Huibregtsenprijs 2019. Op 7 oktober 2019 maakt juryvoorzitter Wim van Saarloos bekend wie de Huibregtsenprijs wint, tijdens de Avond van Wetenschap & Maatschappij in de Ridderzaal. Dit meldt Rijksuniversiteit Groningen.

Prof. dr. Pauline Westerman is hoogleraar Rechtsfilosofie en staflid van de Academie voor Wetgeving. Tevens is zij lid van de KNAW. Westerman onderzoekt de uitbesteding van het recht. Wetgevingsvraagstukken raken het hart van onze maatschappelijke structuren. Wanneer erkennen wij de geldigheid en het gezag van regels? Hoe hangen processen van wetgeving samen met onderliggende waarden en normen? En pakt dat uit zoals we denken of willen?
 
Prof. dr. Cisca Wijmenga is hoogleraar Humane Genetica en lid van de KNAW. Ze is een toonaangevend wetenschapper die in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het begrip van de relaties tussen genetica en complexe aandoeningen zoals coeliakie, hersenaneurysmata en suikerziekte. Wijmenga onderzoekt micro-organismen in onze darmen: fundamenteel nieuwe kennis over oorzaak en gevolg van type-2 diabetes, opent de weg naar nieuwe diagnostiek, preventie en behandeling. De bevinding die de basis vormt voor de nominatie is het verband tussen het darmmicrobioom en type-2 diabetes. Door middel van een geslepen en zeer gesofisticeerde genetisch analyse kon Wijmenga aantonen dat de oorzaak in de darmflora ligt en niet dat darmflora onder invloed van diabetes verandert.
 

De Huibregtsenprijs

De Huibregtsenprijs is in 2005 ingesteld door het bestuur van de Stichting De Avond van Wetenschap & Maatschappij en vernoemd naar ir. Wouter Huibregtsen. De prijs gaat naar een recent onderzoeksproject dat wetenschappelijk vernieuwend is met duidelijk maatschappelijke relevantie. De vakjury is benoemd door het bestuur van de Stichting. In 2019 was de jury als volgt samengesteld: 
 
  • Prof. dr. ir. Wim van Saarloos; president KNAW 
  • Prof. dr. Pearl Dykstra; hoogleraar Empirische sociologie Erasmus Universiteit Rotterdam
  • Dr. Tijs Goldschmidt; schrijver en evolutiebioloog
  • Prof. dr. Philip Scheltens; hoogleraar Neurologie en directeur Alzheimercentrum VUmc
  • Prof. dr. Ineke Sluiter; vicepresident KNAW
  • Prof. dr. ir. Ionica Smeets; hoogleraar Wetenschapscommunicatie Universiteit Leiden
  • Prof. dr. Detlef van Vuuren; hoogleraar Mondiale milieuproblemen Universiteit Utrecht
  • Drs. Roderick Hageman, van Verstegen & Stigter culturele projecten, was jurysecretaris.
     

Door: Nationale Onderwijsgids