Johan Remkes benoemd tot nieuwe voorzitter Rijksuniversiteit Groningen

Dhr. Johan Remkes is per 1 september 2020 door minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap benoemd tot voorzitter van de Raad van Toezicht (RvT) van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Hij volgt dhr. mr. Tjibbe Joustra op die er dan twee termijnen als voorzitter op heeft zitten. Tevens is benoemd tot lid van de RvT per 1 maart 2021 dhr. prof. dr. ir. Wim van Saarloos. Dit meldt de RUG.

Jouke de Vries, voorzitter College van Bestuur: “Ik ben bijzonder content met deze klinkende namen. Oud-minister Remkes en voormalig KNAW-voorzitter Van Saarloos zijn grote aanwinsten voor de RUG. Ik wens ze veel succes.”
 

Johan Remkes

De politicus Johan Remkes (1951) is op dit moment waarnemend burgemeester van Den Haag. Remkes werd in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zowel in de Groningse gemeenteraad als de Provinciale Staten van Groningen gekozen. In 1993 kwam hij in de Tweede Kamer, en werd in 1998 staatsssecretaris. Van 2002 tot en met 2007 was Remkes minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanaf 2010 tot 2019 was hij Commissaris van de Koning in Noord-Holland. Remkes is recentelijk veel in het nieuws als voorzitter van het adviescollege dat adviezen geeft aan het kabinet over de stikstofproblematiek. 
 

Wim van Saarloos

Wim van Saarloos (1955) is hoogleraar Theoretische Natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Van Saarloos studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Delft en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Na een periode in de Verenigde Staten werd Van Saarloos in 1991 hoogleraar aan de Universiteit Leiden. In 2009 werd hij fulltime directeur van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie (FOM), waarna hij in 2017 opnieuw hoogleraar in Leiden werd. Tussen juni 2018 en juni 2020 was Van Saarloos president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).
 

Over de Raad van Toezicht

De RvT is belast met het toezicht op het bestuur en beheer van de RUG door het College van Bestuur. De zittende leden zijn: mw. mr. Heleen van Balen, dhr. mr. Wietze Reehoorn, dhr. ing. Harm Post, en mw. drs. Annette Roeters.
 
Door: Nationale Onderwijsgids