Logo_rug_logo_rijksuniversiteit_groningen
De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Oegandese schrijfster en humanitair specialist van UNICEF Monica Arac de Nyeko verkozen tot Alumnus van het Jaar 2014. De prijs voor Alumnus van het Jaar bestaat uit een speciaal hiervoor ontworpen beeld van de Groninger kunstenaar Jan Steen en wordt uitgereikt op 15 december tijdens het Decemberdiner in het academiegebouw van de RUG.
 
Monica Arac de Nyeko kwam in 2003 met een beurs van het Eric Bleumink Fonds van de RUG, in Groningen studeren. Ze behaalde de master Humanitarian Assistance en werkte vervolgens voor het World Food Program (WFP), the United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs en Unicef in onder meer Italië, Soedan, Kenia en Ghana. Met dit werk levert ze een belangrijke bijdrage aan het oplossen van humanitaire problemen in kwetsbare regio’s.
 
Arac de Nyeko schrijft internationaal erkende, prijswinnende literatuur en snijdt daarbij maatschappelijk relevante onderwerpen aan als homoseksualiteit, dat in Afrika een gevoelig thema is. ‘Monica Arac de Nyeko is een vrouw die zich in haar werk letterlijk in woord en daad inzet voor kwetsbare groepen, zoals vrouwen en kinderen in Afrika. Daarmee geeft ze uitvoering aan een van de kernwaarden van onze universiteit’, aldus de jury.
 
© Nationale Onderwijsgids