Prinses Alexia van Oranje schrijft zich in voor een studie aan de RUG

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) kan binnenkort een koninklijke student verwelkomen. Prinses Alexia van Oranje, de tweede dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima, heeft zich ingeschreven bij de RUG. Aankomend studiejaar zou ze in Groningen kunnen studeren en wonen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

De universiteit geeft elke nieuwe student een eigen e-mailadres. In het adressenbestand van de RUG is een mailadres gevonden na een zoektocht van het Dagblad van het Noorden. Dat mailadres kan alleen maar van de prinses zijn. Vanwege een fout van de RUG is het mailadres in de database blijven staan, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling was.

Alexia is niet de enige prinses die in Groningen zou gaan studeren. Prinses Christina, prins Maurits en prins Bernhard Jr. gingen de prinses al voor.

Tussenjaar 

Prinses Alexia heeft in het afgelopen jaar vooral genoten van haar tussenjaar. Ze heeft een beetje gewerkt en een beetje gereisd, zo vertelde zij tijdens koningsdag in Emmen. Voor haar tussenjaar volgde ze twee jaar onderwijs op een kostschool in Wales.

'Er is interesse, maar dit zegt nog niets' 

RUG-woordvoerder Elies Wempe-Kouwenhoven zegt in een reactie dat ze dit nieuws niet lang verborgen hebben kunnen houden. Ze geeft toe dat er interesse is vanuit de prinses, maar “dat ze zich heeft ingeschreven zegt verder niets. Meerdere universiteiten kunnen tenslotte op de lijst van de prinses staan.”

Studiekeuze 

Welke studie Alexia gaat volgen is nog niet duidelijk. Prinses Amalia begon in het najaar van 2022 aan de studie Politics, Psychology, Law and Economics in Amsterdam. Over de studiekeuze van de prinses wil de Rijksvoorlichtingsdienst ook niets zeggen. “Als Prinses Alexia weet welke studie zij gaat volgen, dan volgt er meteen een aankondiging.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk 
Beeld: RVD - Frank Ruiter