Logo_uva_universiteit_van_amsterdam_logo_2

De drie studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) die ervan verdacht werden een anonieme mail te hebben verstuurd, hebben bekend. Dat gebeurde tijdens een zitting van het College van Beroep voor het Hoger Onderwijs. In ruil voor de bekentenis heeft de UvA de sancties tegen de studenten opgeheven. Dit meldt Parool.

De studenten waren zes weken lang niet welkom op de universiteit. De universiteit verdacht hen ervan een anonieme reactie op de zomergroet van collegevoorzitter Louise Gunning te hebben verstuurd aan alle medewerkers en studenten. De universiteit wist niet zeker of de drie studenten schuldig waren maar besloot hen toch per direct te schorsen. Met hun actie hadden de drie de ict-gedragsregels overschreden, vond het bestuur.

De studenten spanden een kort geding aan tegen de universiteit. Ze voelden zich ernstig belemmerd door het verbod de universiteit te betreden. Een van de studenten zou deze week afstuderen en voor een vervolgstudie naar Engeland vertrekken. Dat kon door de schorsing niet doorgaan. In de zitting van het College van Beroep eiste de UvA dat de studenten hun schuld zouden toegeven. Na enige discussie over en weer, bekenden de studenten. Daarop heeft de universiteit de schorsing ingetrokken en ziet het af van verdere juridische stappen.

In haar zomergroet sprak Gunning haar teleurstelling uit over het mislukken van de fusie van de drie Amsterdamse bètafaculteiten. In een reactie daarop schreven de studenten dat “afgelopen jaar keer op keer is gebleken dat het UvA-bestuur alleen waarde hecht aan de mening van de academische gemeenschap wanneer deze positief is”. De universiteit kwam de studenten door camerabeelden en nagaan van wifi-inloggegevens op het spoor.

© Nationale Onderwijsgids