USC krijgt voorlopig geen subsidie meer van hogeschool en universiteit

Het Utrechtsch Studenten Corps (USC) krijgt voorlopig geen financiële steun meer van de Hogeschool Utrecht (HU) en de Universiteit Utrecht (UU). Beide onderwijsinstellingen zetten de subsidies aan de studentenvereniging voor de rest van dit kalenderjaar stop, hebben ze donderdag bekendgemaakt.

Aanleiding voor het besluit is een zogeheten bangalijst die leden van het USC hebben opgesteld en verspreid. Het gaat om een powerpointpresentatie waarop eerstejaarsstudentes van de vrouwelijke studentenvereniging UVSV "met naam, persoons- en adresgegevens worden genoemd en seksueel worden beoordeeld", aldus de HU en de UU.

Openbare excuses 

Behalve de subsidiestop leggen de onderwijsinstellingen het USC ook andere sancties op. Zo zijn vertegenwoordigers van het studentencorps de rest van het kalenderjaar niet meer welkom bij officiële gelegenheden van de hogeschool en universiteit. Ook wordt van het corps verwacht dat het openbare excuses maakt voor wat er gebeurd is, "in het bijzonder aan de getroffen studentes". Tot slot moet het USC-bestuur uiterlijk op 1 mei met een plan komen dat de sociale veiligheid moet verbeteren.

Sancties 

Als dat plan niet tot de gewenste cultuurverandering leidt, zullen de HU en UU de sancties verlengen en worden de bestuursbeurzen voor het USC-bestuur vanaf 1 januari 2025 ingetrokken. "De UU en de HU zullen in dat geval de banden met het USC verbreken", staat in een gezamenlijke verklaring.

Doel van de sancties 

"Met deze sancties willen we duidelijk maken dat USC-leden ver over de schreef zijn gegaan, met enorme schadelijke en onomkeerbare gevolgen voor hun medestudenten", zegt rector magnificus Henk Kummeling van de UU. Zijn collega-bestuurder Wilma Scholte op Reimer van de HU verklaart: "De sancties geven kraakhelder aan dat veranderen van de ontoelaatbare cultuur bij het USC een voorwaarde is voor de toekomst. Daar zien we samen met UU scherp op toe."

Het USC was donderdag nog niet bereikbaar voor een reactie op de sancties. De vereniging maakte afgelopen vrijdag bekend dat ze de leden die verantwoordelijk waren voor de "smakeloze powerpointpresentatie" per direct en voor onbepaalde tijd heeft geschorst. "Zodra wij een beter beeld hebben over de situatie en over wie welke rol heeft gespeeld, kunnen wij tot een definitieve straf komen", schreef het bestuur toen in een verklaring. De USC-sociëteit in de Utrechtse binnenstad is tot 31 maart dicht voor reguliere activiteiten.

Door: ANP