Ganzen gered uit studentenhuis Vindicat, bestuur vereniging schorst leden

De Groningse dierenambulance heeft twee ganzen gered uit een huis waar leden van studentenvereniging Vindicat wonen. De ganzen hadden beschadigde veren en waren doodsbang. De studenten hadden de ganzen aangeschaft voor een ontgroeningsritueel. Dat meldt de NOS. 

De zaak kwam aan het licht toen bij de Groningse nieuwssite Sikkom een foto was binnengekomen met een groot hakenkruis op de muur van een studentenkamer. Daar zat ook één van de ganzen voor het raam. 

Toen de medewerkers van de dierenambulance de foto zagen, zijn ze meteen naar het studentenhuis gegaan. De medewerkers troffen er twee boerenganzen in zeer slechte staat aan. De ganzen zijn meegenomen naar het pand van de dierenambulance om aan te sterken. 

Schorsing 

Het bestuur van Vindicat heeft in een verklaring aangegeven dat ze ontzettend zijn geschrokken van dit gedrag. De vereniging distantieert zich dan ook per direct van het betreffende studentenhuis. De bewoners van het huis worden geschorst en mogen ‘in huisverband’ niet meer meedoen met activiteiten van de studentenvereniging. 

'Bangalijst' 

In het verleden haalde het studentencorps het nieuws omdat er een zogenoemde ‘bangalijst’ rondging. Op die lijst stonden de namen en telefoonnummers van vrouwelijke leden. Ook waren er ongepaste en seksistische opmerkingen bij geplaatst. In de coronatijd ontstonden er een aantal ongeregeldheden bij een feest dat de vereniging had georganiseerd. 

Intimidatie bij ontgroeningen 

Vindicat is ook een tijdje de accreditatie kwijtgeraakt van de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool vanwege intimidatie bij ontgroeningen en buitensporig geweld. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk