Ouders Utrechtse studentes willen acties tegen bangalijsten 'anders stopt het nooit'

De Utrechtse studenten, waarvan de naam op een bangalijst kwam te staan, hebben dagelijks last van de gevolgen. Volgens de ouders krijgen hun dochters gillende mensen aan de telefoon en ontvangen ze vieze berichten van wildvreemde mannen. Dat meldt Nieuwsuur.

Van 28 leden van vrouwenvereniging UVSV werden er vorige maand namen, foto’s adressen en telefoonnummers online gezet in de zogenoemde ‘grietenpresentatie jaartje 23’. Een van de moeders geeft aan dat de meiden net achttien of negentien zijn en pas een half jaar student zijn. “Ze voelen zich net thuis in hun studentenhuis. Ik denk niet dat buitenstaanders zich realiseren hoe groot de impact van deze lijst is.”

Bangalijst 

Woensdag 3 april zijn twee mannen aangehouden voor het maken van de bangalijst. Er gaat nog een tweede lijst rond, maar waar deze vandaan komt is nog onduidelijk.

Leden van de Groningse studentenvereniging Vindicat werden in 2016 en 2021 geschorst na een soortgelijk verhaal. Er zijn toen geen aangiftes gedaan tegen de makers van de bangalijst.

Onbepaalde tijd geschorst 

Studentenvereniging USC heeft ook een aantal leden voor onbepaalde tijd geschorst. De universiteit en de hogeschool van Utrecht zetten de subsidies voor dit jaar stop en eisen dat de makers van de lijst hun excuses aanbieden.

Volgens advocaat Ina Brouwer willen de ouders alles op alles zetten om de bangalijst van het internet te verwijderen. “Dat is niet makkelijk, maar we gaan het wel proberen”, aldus Brouwer.

Sancties 

Vrouwenvereniging UVSV moet, volgens de ouders, beter opkomen voor haar leden. Het USC en de universiteit moeten ook duidelijkere sancties instellen. Men zou meteen van de vereniging of onderwijsinstelling moeten vertrekken als ze het niet nauw nemen met de regels, zo stelt Brouwer.

De Universiteit Utrecht geeft aan dat er alleen sancties worden opgelegd aan individuele studenten als zij ontoelaatbaar gedrag laten zien. Maar dat is alleen op het terrein van de universiteit of hogeschool zelf, daarbuiten wordt niet opgetreden. De onderwijsinstellingen kunnen dus niet optreden tegen de makers van de bangalijst omdat zij deze lijst hebben gemaakt in, waarschijnlijk, hun eigen studentenhuis. Maar, de universiteit twijfelt er niet aan om de banden met het USC te verbreken.

Voorzitter van de UVSV, Marieloote Riedstra, vindt het heel heftig dat er nog steeds bangalijsten circuleren. De vereniging overweegt, volgens Riedstra, om alsnog aangifte te doen als de herenvereniging geen aanpassingen laat zien.

USC

Het USC laat in een reactie weten dat ze afstand nemen van de actie van de bangalijst. Er is, nadat de lijst openbaar werd, meteen contact opgenomen met het bestuur van de UVSV over het opvangen van de slachtoffers. Dat bestuur heeft echter aangegeven dat men geen contact mocht opnemen met de slachtoffers. “We hebben nauw contact met de politie en verlenen alle medewerking aan het politieonderzoek”, aldus het USC.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk