Universiteit van Nederland, UvN, Online colleges

AMSTERDAM - De Universiteit van Nederland, waar colleges van de beste Nederlandse hoogleraren gratis online worden aangeboden, zal op 19 februari van start gaan met een college van haar eerste gastdocent. 

Dit eerste college zal worden vormgegeven door neuropsycholoog prof. dr. Erik Scherder en zal gaan over het brein. Hij zal ingaan op de vraag waarom de hersenen kapotgaan als je niet genoeg kauwt en wanneer je met pensioen gaat. 

De Universiteit van Nederland is een initiatief van Alexander Klöpping, bekend van De Wereld Draait Door, en  journalist Marten Blankesteijn. Zij vonden het jammer dat colleges van de meest inspirerende hoogleraren meestal beperkt bleven tot de collegezalen. Daarom besloten ze tot de oprichting van een platform om deze academici toegankelijk te maken voor iedereen.

Terwijl universiteiten in de Verenigde Staten het internet steeds meer gebruiken als ondersteuning van het onderwijs, en zelfs als medium om gratis onderwijs voor iedereen aan te kunnen bieden, blijven Nederlandse universiteiten over het algemeen nog achter op deze ontwikkelingen. De Universiteit van Nederland brengt hier nu als een van de eerste verandering in.

De Nationale Onderwijsgids interviewde Marten Blankesteijn over zijn ideeën over de universiteit en aanverwante zaken. Het interview is hier te lezen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem