Logo_universiteit-van-nederland

Intelligente robots die begrijpen wat we zien en voelen: science fiction of realiteit? Robotprofessor Vanessa Evers van de Universiteit Twente vertelt hoe Nederland ervoor staat op dit vlak. De professor is vrijdagavond te zien in de Universiteit van Nederland op NPO3. Dat meldt Universiteit Twente.

In het college van de Universiteit van Nederland vertelt Evers hoe de Universiteit Twente robots sociaal intelligent probeert te maken. Ze laat zien hoe de wetenschap aan de ene kant heel ver is en tegelijkertijd hoe complex het is om zo’n digitale vriend te verwezenlijken. Hoe weet een robot of je lacht, huilt of boos bent en zelfs of je vecht, danst of verveeld bent? Er moeten heel veel data verzameld worden voordat een robot echt weet of je gelukkig bent, om maar wat te noemen.

Google werkt aan een kill-switch. Hiermee kunnen computers worden uitgezet op het moment dat ze in opstand komen tegen ons, de mens. Natuurkundige Stephen Hawking waarschuwde begin deze maand voor het kunstmatig-intelligent computersysteem Skynet, dat zelfbewust kan worden en zich vervolgens tegen zijn scheppers kan keren.

Volgens Evers is dit allemaal overdreven. Er zijn bijvoorbeeld fabrieksrobots, stofzuigrobots en operatierobots die heel precies kunnen functioneren, maar het idee dat robots de wereld overnemen, is voorlopig een Hollywoodscenario. Toch streeft Vanessa naar sociaalintelligente robots, die zien wat je denkt en voelt en sociale situaties kunnen begrijpen.

Drie jaar geleden ging de Universiteit van Nederland van start als experiment om te zorgen dat iedereen gratis online college kan volgen bij de beste wetenschappers van het land. Samen met de NTR maakt de online universiteit nu langere afleveringen die uitgezonden worden op NPO3. De eerste vijf afleveringen worden deze week uitgezonden. Op vrijdag 21 oktober wordt het college van Evers uitgezonden om 22.33 uur op NPO3. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids