Normal_klas__klaslokaal__kinderen__po__basisonderwijs

De Erkenningscommissie Interventies heeft het programma De Vreedzame school erkend als effectieve interventie, zo meldt het Nederlands Jeugdinstituut. Het programma voor basisscholen heeft als doel dat de school een democratische gemeenschap wordt waarin conflicten door leerlingen en leerkrachten constructief worden opgelost. Ook wordt kinderen geleerd om verantwoordelijkheid te dragen voor het sociale klimaat. Dat meldt Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

In het kader van De Vreedzame school vinden wekelijks in elke klas lessen plaats. Ook wordt de school en de klas ingericht als een democratische oefenplaats, zodat de competenties  geoefend kunnen worden.

De Erkenningscommissie Interventies maakt normaliter onderscheid tussen vier niveau, te weten: goed onderbouwd, of effectief volgens eerste, goede of sterke aanwijzingen. De Vreedzame school is door de commissie erkend als effectief volgens eerste aanwijzingen voor effectiviteit. Interventies die zijn erkend worden vervolgens opgenomen in de databank Effectieve Jeugdinterventies van het Nederlands Jeugdinstituut.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids