Ouders naar rechter om onderwijs af te dwingen dat past bij talenten kinderen

Een groep Amsterdamse ouders is naar de rechter gestapt om ervoor te zorgen dat hun kinderen onderwijs krijgen dat past bij hun inzet en talenten. Dat zou nu niet het geval zijn. De 45 leerlingen zijn namelijk na loting geplaatst op een school buiten hun top 5 van favoriete scholen, aldus één van de eisers. Dit meldt NU.nl.

De ouders willen via de rechter afdwingen dat OSVO, de vereniging van schoolbesturen, een passend onderwijsaanbod doet. Hierover zouden zij meerdere gesprekken hebben gevoerd, maar daaruit is geen bevredigend aanbod gerold. Volgens één van de eisers is het doel van het kort geding dat de kinderen worden ingedeeld bij een plek van de eerste vijf keuzes. 
 
De advocaat van de ouders wijst erop dat dit jaar weer meer leerlingen zijn uitgeloot voor hun favoriete school dan vorig jaar en het jaar daarvoor: “1.464 kinderen zijn uitgeloot voor de school van aanmelding, dat zijn 210 kinderen méér dan in 2019 en 506 méér dan in 2018."
 
In Amsterdam wordt er jaarlijks geloot onder kinderen van groep 8 voor een plek op een middelbare school. De loting vindt overigens niet plaats omdat er in Amsterdam te weinig plek is op scholen. Sommige scholen zijn nu eenmaal populairder dan andere. De leerlingen wordt daarom geadviseerd om minstens twaalf scholen in te vullen op hun lijstje om kans te maken op een goed resultaat. Het is inmiddels dat vierde keer dat OSVO voor de rechter wordt gedaagd om ontevredenheid over de schoollotingssysteem. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids