Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

Deze week werd bekend dat een groep leerlingen uit Amsterdam na uitloting alsnog geplaatst is op een school naar keuze. Dat gebeurde nadat ouders een rechtszaak aanspanden. Raadsleden uit de hoofdstad zijn zeer verontwaardigd over deze stiekeme plaatsing. Dat meldt Het Parool.

De partijen SP, VVD, D66, PvdA en Groenlinks zijn niet te spreken over de manier waarop de elf leerlingen alsnog op hun voorkeursschool zijn terechtgekomen. Bij de volgende commissievergadering wordt de kwestie besproken, zegt SP-raadslid Erik Flentge. Volgens hem is het matchingsysteem juist in het leven geroepen om elk kind gelijke kansen te bieden. Maar die eerlijke procedure wordt door deze actie teniet gedaan.

De ouders van de elf leerlingen die naar de rechter stapten werden niet in het gelijk gesteld. Wel werd er door de rechter een moreel beroep gedaan op scholenkoepel Osvo. Vervolgens kregen de kinderen alsnog een plek toebedeeld op een van de populaire scholen in de stad. Veel andere ouders waren woedend toen deze gang van zaken bekend werd. In Amsterdam zijn uiteindelijk 130 kinderen op een school geplaatst die niet in hun top 5 stond. 44 leerlingen werden helemaal niet geplaatst.

Niet alleen veel ouders voelen zich besodemieterd, ook voor veel partijleden geldt dat. Zij hebben immers hun best gedaan om het lotingsysteem van gelijke kansen in te voeren. Volgens D66-raadslid Dehlia Timman zijn de gemaakte afspraken niet nagekomen. Flentge wil nu van Osvo-voorzitter Rob Oudkerk horen hoe deze manier van plaatsen kon gebeuren en hoe zoiets in de toekomst niet weer gebeurt. Volgens hem hanteert Oudkerk nu het recht van de sterkste door een aantal leerlingen voor te trekken.

Wethouder Simone Kukenheim wil inhoudelijk niet veel kwijt over de zaak. Naar eigen zeggen wist ze alleen dat Osvo met een oplossing zou komen voor de kinderen die niet waren ingeloot. Kukenheim wil dat scholieren komend schooljaar gegarandeerd worden geplaatst op een school uit hun top 12. De wens van VVD’er Stefan de Bruijn is zelfs om leerlingen op een school uit hun top 3 te plaatsen. Hij verzoekt de schoolbesturen om hier zo snel mogelijk werk van te maken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids