Normal_rss_entry-161164

De Kansspelautoriteit (Ksa) waarschuwt voor het spel 'Geldbloem'. Mensen worden via social media zoals Snapchat, Instagram en Facebook uitgenodigd om mee te doen aan het spel, dat "alle kenmerken vertoont van een piramidespel". Ook Amsterdamse scholen waarschuwen ouders en scholieren voor het fenomeen. Dit melden ANP en Het Parool.

Het spel werkt zo dat mensen opgeroepen worden geld in te leggen. Door een bedrag te storten, bijvoorbeeld 100 euro, wordt de deelnemer een plaats beloofd "aan de buitenste rang" van een bloem. De bloem zou vier rangen hebben. Door meer deelnemers te werven, kun je opschuiven naar het binnenste van de bloem. Eenmaal daar aangekomen, zouden nieuwe deelnemers aan jou geld betalen via een 'tikkie'.

Osvo, de vereniging van Amsterdamse schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, heeft scholen verzocht ouders en leerlingen hiervoor te waarschuwen, nadat ouders hierover aan de bel trokken. Er zijn nog geen concrete gevallen van de oplichting bekend. Volgens rector van het Vossius Gymnasium, Jan van Muilekom, is het een klassiek piramidespel. "Het is verontrustend omdat het zo makkelijk is tegenwoordig om geld over te maken."
 
Volgens de Wet op de kansspelen is een piramidespel een kansspel. Zonder vergunning is het in Nederland verboden een kansspel aan te bieden. Kenmerkend voor piramidespelen is dat het overgrote deel van deelnemers zijn geld kwijtraakt, doordat de vijver aan potentiële deelnemers opdroogt.
 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids