Rechter geeft ouders geen gelijk in zaak om schoolloting Amsterdam

De groep Amsterdamse ouders die naar de rechter was gestapt om ervoor te zorgen dat hun kinderen onderwijs krijgen dat past bij hun inzet en talenten, heeft geen gelijk gekregen. Het zou geen juridisch probleem zijn, maar een maatschappelijk en politiek probleem, aldus de rechter. Dit meldt Het Parool.

De ouders wilden via de rechter afdwingen dat OSVO, de vereniging van schoolbesturen, een passend onderwijsaanbod zou doen voor 45 leerlingen die na loting geplaatst zijn op een school buiten hun top 5 van favoriete scholen. Hierover zouden zij meerdere gesprekken hebben gevoerd, maar daaruit was geen bevredigend aanbod gerold. Volgens één van de eisers was het doel van het kort geding dat de kinderen worden ingedeeld bij een plek van de eerste vijf keuzes.
 
De Amsterdamse rechter gaat hier niet in mee. Niet omdat de ouders geen punt hebben: de rechtbank erkent dat het onderwijsaanbod in Amsterdam structureel niet aansluit op de vraag. Het zou echter geen juridisch probleem zijn, maar een maatschappelijk en politiek probleem, aldus de rechter.
 
De Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA) overlegt met de ouders en advocaat Esther Sprenkeling de vervolgstappen, inclusief een bodemprocedure.
 
Door: Nationale Onderwijsgids