Normal_klaslokaal_klas_lokaal_leerling_stoel

Het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum wil actief leerlingen van andere scholen gaan werven. Bestuurder Söner Atasoy van Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) is van plan nieuwe leerlingen een elektrische fiets en een laptop aan te bieden. Hij noemt dat “een koekje van eigen deeg” vanwege de  “opstelling van andere scholen en de gemeente”. Dit melden Het Parool en AT5.

De school zou momenteel al 150 nieuwe aanmeldingen van leerlingen hebben voor komend schooljaar. Dat is meer dan vorig jaar, de recente berichtgeving van de AIVD en NCTV over vermeende banden met de terroristische organisatie Kaukasus Emiraat ten spijt. Momenteel gaan er 178 leerlingen naar de school. 
 
Andere scholen hebben samen met scholenkoepel Osvo afgesproken dat na 1 mei geen leerlingen worden geworven. Het Cornelius Haga Lyceum maakt geen deel uit van dit ‘gentlemen’s agreement’. “Dus wij gaan dat vooral na 1 mei doen. Om leerlingen weg te trekken bij andere scholen. We hebben drie scholen in het zicht die wij actief gaan helpen om leerlingen te verliezen", aldus Atasoy tegen AT5
 
Hij wil dat tussen mei en oktober doen, omdat in die periode scholen bezig zijn met contracten en invulling van de lessen. “Als een school met duizend leerlingen er tweehonderd bij krijgt, dan moeten zij een x-aantal FTE vastleggen. Als ik er daar honderd leerlingen wegtrek, dan hebben ze een probleem." Volgens Atasoy is er ruimte voor nog zeker 300 nieuwe leerlingen. 
 
De aanmeldingsperiode is op 15 maart gesloten. Op 4 april zullen de leerlingen horen op welke school zij zijn geplaatst. Scholenvereniging Osvo, die de aanmeldingen van achtstegroepers bijhoudt, wil hierover nog niets delen voordat de matching heeft plaatsgevonden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids