Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Ouders die een rechtszaak hadden aangespannen tegen de Amsterdamse vereniging voor schoolbesturen OSVO hebben geen gelijk gekregen van de rechter. De ouders wilden via de rechter afdwingen dat hun kinderen op hun favoriete middelbare school geplaatst werden. Dit meldt Het Parool.

De ouders vonden het onterecht dat zeven leerlingen die in eerste instantie waren uitgeloot voor een school in hun top 12 buiten het lotingssysteem om handmatig werden geplaats op hun favoriete school. Dit zou hun kinderen achter stellen, omdat zij oorspronkelijk een beter lotingsnummer hadden, maar toch niet op de school van hun eerste keuze geplaatst konden worden. Daarom wilden ze dat hun kinderen ook op hun favoriete school geplaatst werden.
 
De rechter snapte de frustratie van de ouders, maar oordeelde dat de handmatige plaatsing terecht was en volgens de regels was verlopen. OSVO geeft namelijk een plaatsingsgarantie op één van de middelbare scholen uit de top 12. Na de loting waren er 109 leerlingen die geen plek hadden op een school in hun top 12. Dit werd opgelost door klassen te vergroten. Hierna bleven nog zeven leerlingen over, die vervolgens handmatig geplaatst werden. OSVO moet van de rechter wel inzage geven in de lotnummers en reservelijsten.
 
In Amsterdam wordt er jaarlijks geloot onder kinderen van groep 8 voor een plek op een middelbare school. De loting vindt overigens niet plaats omdat er in Amsterdam te weinig plek is op scholen. Sommige scholen zijn nu eenmaal populairder dan andere. De leerlingen wordt daarom geadviseerd om minstens twaalf scholen in te vullen op hun lijstje om kans te maken op een goed resultaat.
 
Door: Nationale Onderwijsgids