Normal_fietsen_schoolplein

Voor aankomend schooljaar hebben in Amsterdam meer kinderen een plek gekregen op een middelbare school van hun voorkeur dan vorig jaar. Dat is door matching bepaald. Aan de andere kant is er ook een groep  kinderen die op geen enkele school is geplaatst. Dat meldt Trouw.

Op 2 procent na zijn alle achtste groepers op een van de vijf middelbare scholen terechtgekomen van hun voorkeurslijst. Een kleine 50 leerlingen is helemaal niet geplaatst. Met de kinderen die een school toegewezen hebben gekregen die niet op hun wensenlijstje stond, is persoonlijk contact opgenomen.

In de hoofdstad worden kinderen uit groep 8 sinds 3 jaar ‘gematcht’ voor een middelbare school. Afgelopen woensdag werd het resultaat bekend voor aankomend schooljaar. Rob Oudkerk, voorzitter van de Amsterdamse scholenkoepel OSVO, is blij met het toenemende aantal kinderen dat geplaatst is op hun voorkeursschool. Daarentegen betreurt hij elke plaatsing die niet naar wens is verlopen.

De loting vindt niet plaats omdat er in Amsterdam te weinig plek is op scholen. Volgens Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim zijn sommige scholen nu eenmaal populairder dan andere. De leerlingen wordt geadviseerd om minstens twaalf scholen in te vullen op hun lijstje om kans te maken op een goed resultaat. Maar zelfs dan is niets zeker. Kinderen die niet geplaatst konden worden, hebben in de meeste gevallen te weinig scholen opgegeven.

Tussen ouders is er veel verdeeldheid over de matching voor scholen. Ouders van Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam  ziet graag dat er op populaire scholen meer ruimte komt om kinderen aan te nemen. Ouders die de loting in de hoofdstad wel positief ervaren, zijn blij met het resultaat van afgelopen woensdag. Om iedereen tevreden te stellen, moeten besturen van scholen gelijke kansen stimuleren en ervoor zorgen dat segregatie wordt voorkomen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids