Normal_vo__klas__scholieren__leerlingen__toets__huiswerk

De voorzitter van de Amsterdamse scholenkoepel OSVO, Rob Oudkerk, zegt geen spijt te hebben van de plaatsing van enkele leerlingen op hun voorkeursschool. Ondanks dat Oudkerk door deze actie onder vuur ligt, bood hij afgelopen donderdag niet zijn excuses aan. Wel noemde hij zijn handelen 'dom'. Dat meldt AT5.

Eind vorig jaar werd bekend dat elf Amsterdamse leerlingen na te zijn uitgeloot op hun favoriete school daar alsnog een plek kregen toebedeeld. Dat gold althans voor kinderen van wie de ouders juridische stappen hadden genomen. Oudkerk zorgde er persoonlijk voor dat die kinderen alsnog op hun favoriete school werden geplaatst. Boze ouders van kinderen voor wie dat niet gold spreken van ‘voortrekken’.

Spijt heeft Oudkerk dus niet. Wel zegt hij dat hij de betreffende leerlingen eerder had moeten overplaatsen. Nu gebeurde dat pas na twee maanden. Wethouder Simone Kukenheim bood overigens wel haar excuses aan. Behalve ouders zijn ook enkele politieke partijen in Amsterdam niet te spreken over het handelen van Oudkerk. SP-raadslid Erik Flentge zegt dat er op deze manier geen sprake is van rechtsgelijkheid. Ook PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman vindt het bevoordelen van kinderen een kwalijke zaak.

Om ervoor te zorgen dat soortgelijke kwesties niet nog eens gebeuren, gaat het lotingsysteem op de schop. Vanaf komend schooljaar worden alle Amsterdamse achtste groepers op een school uit hun top 12 geplaatst. De lotingsprocedure zal door de partijen nog intensiever gecontroleerd worden. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids