Normal_eiffel-tower-1209943_960_720

Parijs, Londen en Brussel zijn populaire bestemmingen voor schoolreisjes, maar waren ook doelwit van aanslagen. Wel gaan, niet gaan? Waar rekening mee te houden? Stichting School & Veiligheid heeft alle relevante informatie en tips op een rij gezet. Dit meldt Nuffic.

Havo 4 van het Kamerlingh Onnes uit Groningen keek al tijden uit naar hun uitstapje naar Londen. Maar toen op 15 september 2017 een bom ontplofte in de Londense metro, blies het schoolbestuur de excursie af.

Scholengemeenschap Winkler Prins in Veendam boekte dit voorjaar de excursie naar Parijs om naar Praag. Ook op het Esdal College in Emmen zorgde de schoolreis met bestemming Parijs voor discussie. 9 van de 49 scholieren bleven op aandringen van hun ouders thuis, meldde het Dagblad van het Noorden recentelijk.

Veilig op pad: aandachtspunten

Voor veel scholen is het een issue hoe ze veilig op pad kunnen gaan. Stichting School & Veiligheid wordt hierover regelmatig benaderd. Dat was aanleiding om de webpagina ‘Wijs op reis’ op te zetten. De volgende onderwerpen komen aan de orde: het plannen van de schoolreis, inschatten risico’s en afwegingen maken, voorlichting en communicatie over risico’s, afspraken maken/calamiteitenplan in het algemeen en bij incidenten.

Zelf beslissen

“Het is belangrijk dat scholen, ondanks terreurdreigingen, buitenlandse excursies kunnen blijven organiseren”, benadrukt een medewerkster van de stichting. “Het is aan de scholen om een afweging te maken van de mogelijke risico’s en te bedenken hoe ze daar mee omgaan. ‘Wijs op reis’ kan hen hierbij helpen.”

BZ Reis-app

Alvast 2 tips: sluit een goede reis-, ongevallen-, en aansprakelijkheidsverzekering af en check de actuele reisadviezen van de overheid via nederlandwereldwijd.nl. Deze kun je ook via de BZ Reis-app bekijken.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids