Logo_logo_lezen_voor_de_lijst

Het is een vast onderdeel van de middelbare schoolcarrière voor elke scholier: lezen voor de lijst. De speciale website Lezen voor de lijst (sinds kort onder de vlag van de Koninklijke Bibliotheek) is dan ook in korte tijd uitgegroeid tot een belangrijk hulpmiddel in het literatuuronderwijs. Maar niet elke docent heeft de tijd om zich goed in de website te verdiepen en eruit te halen wat erin zit. Daarom biedt de Rijksuniversiteit Groningen nu een training aan voor docenten. Dit meldt Leesplein.

De training 'Differentiatie in het literatuuronderwijs' wordt aangeboden op twee niveaus: een voor beginnende en een voor gevorderde gebruikers van Lezen voor de lijst. De beginnerstraining is voor docenten die online nog niet (zo lang) gebruiken. Zij leren meer over de leesniveaus en hoe zij deze kunnen gebruiken om te differentiëren. De gevorderdentraining is voor docenten die de Lezen voor de lijst al gebruiken maar willen weten hoe ze nog meer uit de opdrachten kunnen halen, hoe literatuurgeschiedenis erin past en hoe ze literaire ontwikkeling kunnen waarnemen en examineren.

Beide trainingen worden tegelijk aangeboden op donderdag 12 oktober en donderdag 8 februari bij Aristo in Utrecht. Kosten voor deelname: 295,- euro voor een afzonderlijke training of 500,- euro voor beide. Aanmelden kan via het aanmeldformulier op www.rug.nl. Trainers Theo Witte en Monique Metzemaekers kunnen indien gewenst ook op school komen om de hele sectie te trainen. Neem daarvoor contact op met Theo Witte via t.c.h.witte@rug.nl.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids