Normal_boeken__lezen__bibliotheek

De eerste Stripmaker des Vaderlands is deze week op het Stripfestival in Breda gekozen. Margreet de Heer mag deze titel drie jaar lang dragen. Een van haar doelen is om strips op de leeslijst van middelbare scholen te krijgen. Dat meldt het AD.

De Heer gaat als kersverse Stripmaker des Vaderlands maandelijks een stripverhaal maken over een actueel thema. Zo maakte ze deze zomer al een strip over de kabinetsformatie. Het regeerakkoord zou zomaar een volgend onderwerp kunnen zijn, zo geeft ze aan.

De striptekenaar vindt het overigens jammer dat veel mensen denken dat strips alleen voor jonge kinderen zijn. Dat zou ze graag veranderen door ook scholieren in het voortgezet onderwijs strips te laten lezen. Vanaf die periode staan er alleen nog maar gewone boeken op de literatuurlijst. De Heer denkt dat stripverhalen voor deze leeftijdsgroep zeer geschikt zijn en leuk om te lezen. Bovendien verwacht ze dat docenten het leuk vinden om niet alleen de tekst, maar ook de beelden te overhoren bij leerlingen. 

De Stripmaker des Vaderlands is zelf namelijk opgegroeid met de stripverhalen over de Nederlandse geschiedenis: Van Nul tot Nu! Door het lezen van deze strips realiseerde De Heer zich dat belangrijke kennis heel goed door middel van beelden kan worden verteld. Ondertussen heeft ze als striptekenaar zelf al naam gemaakt met onder andere de In Beeld-reeks, zoals Wereldheerschappij in Beeld, Religie in Beeld en Liefde in Beeld. Haar langstlopende strip is Mijntje in het blad Zij aan Zij. Ook heeft Margreet de Heer diverse strips gemaakt voor Trouw en NRC.Next.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids