Normal_boek__lezen__voorlezen

De lezerscommunity Hebban is deze week begonnen met de Lezen voor de Lijst Challenge. Leerlingen uit de bovenbouw van havo en vwo worden hiermee uitgedaagd om het verplicht lezen voor school zo leuk mogelijk te laten zijn. Het motto is dan ook ‘Maak verplicht lezen leuk’. Dat meldt Leesplein.

Hebban.nl heeft voor de jongeren online activiteiten georganiseerd in de hoop dat zij op een zo positief mogelijke manier omgaan met lezen in plaats van dat zij het alleen als verplichting zien. De verplichte leeslijst blijkt er namelijk vaak voor te zorgen dat jongeren het plezier in lezen verliezen, volgens Hebban-redacteur Lindy de Jong. Docenten, auteurs van boeken, uitgevers en lezers geven de scholieren op de website suggesties over hoe zij hun leeslijst kunnen invullen. Ook komt er een zogeheten Reading Challenge voor de leerlingen.

Behalve Hebban willen ook de docenten Nederlands dat leesplezier voorop staat binnen het literatuuronderwijs. Het gaat niet alleen om het ontwikkelen van literaire competentie, zo blijkt uit een Onderwijsonderzoek dat DUO in 2016 uitvoerde. Uit dat onderzoek kwam ook naar voren dat ruim 80 procent van de bovenbouwleerlingen naast de bestaande lijst ook zelf boektitels mogen voordragen in overleg met hun docent. Scholieren zitten dus zeker niet alleen maar vast aan verplichtingen wat betreft het lezen. 

Hebban Lezen voor de Lijst Challenge

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids