Normal_pesten23423

Volgens staatssecretaris Dekker kan pesten nooit volledig worden uitgebannen. Toch lijken verschillende maatregelen een voorzichtig effect te hebben. Dit schrijft Dekker in antwoord op Kamervragen van leden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk naar aanleiding van de zelfdoding van een 15-jarige leerling van het Grotius College in Heerlen. Dit meldt VOS/ABB. 

Geen enkele aanpak biedt de garantie dat pesten volledig wordt uitgebannen, aldus Dekker. Er zijn echter wel maatregelen genomen om pesten zoveel mogelijk te voorkomen, zoals de invoering van de Wet veiligheid op school. De Onderwijsinspectie ziet toe op de uitvoering van deze wettelijke verplichting. Ook wijst Dekker op het feit dat de PO-Raad en de VO-raad een actieplan Sociale Veiligheid op School hebben gelanceerd voor scholen om een sociaal veilige omgeving voor leerlingen te maken. Deze en andere maatregelen hebben volgens Dekker een voorzichtig effect op de schoolveiligheid. 
 
Daarnaast wil Dekker dat het omgaan met pestgedrag expliciet wordt opgenomen in de bekwaamheidseisen van leraren voor het primair en voortgezet onderwijs. Ook wordt ingezet op het ondersteunen van actieve leerkrachten. Zij kunnen voor informatie, advisering en trainingen terecht bij de Stichting School en Veiligheid. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids