'Studies volledig Nederlands maken kunnen we ons niet veroorloven'

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) roept de overheid op om het aantal internationale studenten niet verder te beperken. De RUG schrijft in een opiniestuk in de Volkskrant dat Nederland niet zonder studenten uit het buitenland kan. Dat meldt RTV Noord. 

Samen met nog vier technische universiteiten wijst de RUG erop dat er te weinig Nederlandse jongeren kiezen voor een technische opleiding. En dat moet anders. Op de basis0 en middelbare school moet er meer aandacht komen voor technische vakken.

Maatregelen 

Afgelopen zomer presenteerde minister Dijkgraaf het wetsvoorstel met allerlei maatregelen om internationalisering in het hoger onderwijs ‘in balans’ te krijgen. Een opleiding die straks een andere taal als voertaal wil hebben, moet daar toestemming voor vragen. De minister kan dan kijken naar bijvoorbeeld personeelstekorten in de sector waarvoor de studie opleidt en of de regio waar de universiteit staat, het aantal internationale studenten aan kan.

Ook wil minister Dijkgraaf een beperking mogelijk maken voor alleen het internationale gedeelte van een studie. Op die manier worden Nederlandse studenten niet de dupe van de beperkte onderwijscapaciteit.

Instroom van buitenlandse studenten 

Inmiddels komt veertig procent van de nieuw studenten uit het buitenland, in 2015 was dat nog 28 procent. De instroom van buitenlandse studenten is dit studiejaar trouwens niet verder toegenomen. Dat kwam naar voren in de voorlopige cijfers van de hogescholen en universiteiten. Volgens organisatie Universiteiten van Nederland zijn universiteiten minder internationaal gaan werven. En ook zou het effect hebben om op tijd te informeren over het tekort aan studentenwoningen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk