Studenten vanwege personeelstekort aan het werk in de 112-meldkamer

Vanwege een groot personeelstekort bij de politie beantwoorden nu studenten de 112-telefoontjes. Dat gebeurt voornamelijk in Amsterdam en Utrecht. Daar zijn de personeelstekorten het grootst en worden niet alle oproepen meteen beantwoord. Dat meldt Beveiliging Nieuws. 

Negen studenten begonnen in september met de opleiding tot centralist. Vorige week zijn ze officieel gestart op de meldkamer. De studenten hebben geleerd om cruciale vragen te stellen zodat je snel tot de kern komt. Voor dit werk moeten de studenten minimaal tweedejaars zijn en een hbo- of universitaire opleiding volgen. De studie hoeft niet per se iets te maken te hebben met politiewerk.

Kwaliteit komt niet in de problemen 

Door de inzet van de studenten komt de kwaliteit van de 112-meldingen niet in de problemen benadrukt de politie. Er is een screening geweest voordat de studenten werden aangenomen en ze doorlopen dezelfde selectieprocedures als andere medewerkers. De studenten worden nu vooral ingezet op vrijdag- en zaterdagavonden. Dan is het vaak erg druk bij de meldkamer.

Meerdere maatregelen 

Er zijn naast de inzet van studenten op de meldkamer nog meer maatregelen genomen tegen het personeelstekort. Als agenten nieuwe medewerkers aandragen kunnen ze een bonus van 1000 euro krijgen en agenten in opleiding mogen hun rijbewijs op kosten van de politie halen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk