Studenten in 112-meldkamer vanwege personeelstekort bij politie

De politie heeft te weinig medewerkers. En de verwachting is dat dit de komende jaren nog zo blijft. Gisteren bleek dat de politie jarenlang nog zo’n 1.500 medewerkers tekortkomt. Om dit probleem enigszins te beteugelen wordt er gekeken naar nieuwe maatregelen. Eén daarvan is het inzetten van studenten op de meldkamer om 112-telefoontjes op te nemen. Amsterdam en Utrecht zijn daar sinds kort mee begonnen, meldt NOS.

Het personeelstekort leidt ertoe dat niet alle telefoontjes die binnenkomen bij de meldkamer direct worden opgenomen. Bij centralisten zorgt dat voor buikpijn, stelt Wieke Bosch, operationeel specialist op de meldkamer in Utrecht.

Om het probleem deels aan te pakken heeft de politie besloten om een studentenbaan aan te bieden op de meldkamer. In september zijn negen studenten begonnen bij de meldkamer in Utrecht. Zij volgen allemaal een opleiding tot centralist. Vorige week zijn de studenten officieel in dienst getreden. Zij moeten minimaal tweedejaarsstudenten zijn en een universitaire of hbo-opleiding volgen, maar die opleiding hoeft niet met politiewerk te maken te hebben.

Kwaliteit boven kwantiteit

Volgens de politie doet de inzet van studenten niet onder aan de kwaliteit van de afhandeling van meldingen. Bosch stelt dat er een ‘pittige selectie’ aan vastzit die ‘vergelijkbaar is met alle andere collega’s die hier starten’.

Zo worden studenten gescreend en moeten zij een psychologische test doen. Daarbij is getest of de studenten tegen de stress kunnen.

Meldingen

Ook de 25-jarige student Louis Rondaij is sinds kort in dienst bij de meldkamer. Hij studeert technische bedrijfskunde. Op de meldkamer heeft hij al een paar heftige meldingen binnengekregen, zoals een vermissing en een man die met een mes stond te zwaaien.

Rondaij doet alleen de ‘intake’ van de meldingen. Dat is het eerste contact als er een telefoontje naar de meldkamer komt. Daarna neemt een ‘echte’ centralist het werk over. Door dit samenspel tussen de student en centralist kan er flinke tijdwinst worden geboekt in de afhandeling van een melding.

Affiniteit

Wieke Bosch hoopt dat de nieuwe centralisten na hun opleiding bij de meldkamer van de politie komen werken. Zij krijgen een contract voor twee jaar en daarna wordt er gekeken of zij in dienst willen blijven.

Of dat ook voor Rondaij geldt, weet hij nog niet. Wel noemt hij het ‘een ideale bijbaan’ en heeft ook affiniteit met de politie. “Maar ik ga eerst mij studie afmaken en dan zien we wel verder.”

Door: Nationale Onderwijsgids