Universiteit Maastricht wil blijven groeien en uitbreiden naar Venlo en Heerlen

De Universiteit Maastricht heeft op dit moment 22.000 studenten en daar blijft het voorlopig bij. Al zijn er wel ambities om te groeien in Heerlen en Venlo, dat zegt Rianne Letschert van de universiteit. Ze geeft daarbij een reactie op het plan om de grote groei van buitenlandse studenten te stoppen. Dat meldt 1Limburg.

De Universiteit Maastricht wil zelf de regio hebben op de instroom van internationale studenten. Zo’n 58 procent van de studenten in Maastricht heeft een buitenlands paspoort. De studenten gaan vaak na het behalen van hun diploma weer terug naar het land van herkomst. Daar is vaak kritiek op, want in de tijd dat ze hier studeren zijn er te weinig kamers voor Nederlandse studenten beschikbaar. Letschert geeft aan dat er in Maastricht genoeg studentenkamers zijn en bijna 30 procent van de buitenlandse studenten blijft in de regio hangen na het afronden van de studie.

Maatregelen tegen instroom internationale studenten 

Universiteiten gaan nu zelf maatregelen nemen om de instroom van internationale studenten aan banden te leggen. Er wordt geschrapt in het aanbod van Engelstalige opleidingen, en meer studies worden in het Nederlands aangeboden. Die aandacht voor de Nederlandse taal is heel belangrijk als internationale studenten in Nederland blijven om te gaan werken.

Letschert denkt dat de Universiteit Maastricht over vijf jaar nog steeds de Europese universiteit van Nederland is, en dat ze zijn gegroeid in Venlo en Heerlen. “De Nederlandse taalvaardigheid onder studenten hebben we dan vergroot, ook van de Nederlandse studenten.”

Ontplooiing van de universiteit 

Omdat Zuid-Limburg een krimpregio is, blijft het volgens Letschert belangrijk dat de universiteit zich kan blijven ontplooien. En uiteindelijk is er eerst ook een wetswijziging nodig als de plannen van de Nederlandse universiteiten concreet worden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk