Normal_martijn_van_dam

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken leidt van 17 tot en met 22 april een innovatiemissie naar China. Hij neemt 45 bedrijven en kennisinstellingen mee die zijn gespecialiseerd in agri&food, groene technologie en chemie. Het doel van de innovatiemissie is het versterken van de samenwerking met China en het profileren van Nederland als kennispartner voor innovatie, duurzame landbouw en technologie. Dit meldt Rijksoverheid.

Nederland en China hebben elkaar veel te bieden op het terrein van innovatie. De Chinese industrie en de welvaart zijn de afgelopen 30 jaar spectaculair gegroeid. China is inmiddels na de VS en de EU de grootste investeerder in onderzoek en innovatie. Maar door de economische groei kampt China met een aantal maatschappelijke problemen, waarvan de zware lucht- en waterverontreiniging en de schaarste aan bepaalde grondstoffen de meest urgente zijn. De Chinese overheid zoekt de oplossing in de technologische en wetenschappelijke samenwerking met het buitenland. 
 
De bedrijven en kennisinstellingen die met Van Dam meereizen beschikken over veel kennis en expertise die aansluiten op actuele vraagstukken in China. Zo is er vanuit agri&food veel kennis over duurzame landbouw. Meereizende bedrijven uit de chemie beschikken over speciale technieken om industrieel afvalwater te zuiveren en over kennis van recyclingtechnieken en afvalverwerking. Vanuit de groene technologie zijn er o.a. manieren gevonden om zonne-energie op te wekken uit snelwegen en heel nauwkeurig de luchtkwaliteit te monitoren.
 
Op 20 april opent staatssecretaris Van Dam het ‘Holland Innovation Pavillion’ op de China Shanghai International Technology Fair (CSITF), waar Nederland is gevraagd als Guest Country of Honour. Met meer dan 900 deelnemende bedrijven en ruim 50.000 bezoekers is CSITF de belangrijkste technologiebeurs van China. Op de beurs presenteren 27 Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen waaronder Wageningen University (WUR) hun laatste technologieën en groene innovaties aan het Chinese publiek en potentiële zakenpartners. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids