Normal_hongkong-2091015_960_720

De Erasmus Universiteit in Rotterdam en de Radboud Universiteit in Nijmegen willen hun studenten terughalen uit Honkong. Zij adviseren dit naar aanleiding van de veiligheidssituatie rondom de universiteiten in Hongkong en de aankondiging van een tijdelijke sluiting van diverse dergelijke instellingen aldaar. Dit melden de Radboud Universiteit en het AD.

In Hongkong zijn al vijf maanden protesten aan de gang. De regering van de stad wilde een wet aannemen die uitlevering van verdachten aan China gemakkelijker zou maken. Onder druk van het massaprotest in juni heeft de regering dit voorstel ingetrokken, maar de protesten zijn doorgegaan en richten zich met name op de invloed van China ni het algemeen. Deze maand is de eerste dode tijdens de protesten gevallen. Een student kwam toen om het leven na een val van een parkeergarage.
 
Het Ministerie van Buitenlandse zaken heeft het reisadvies onlangs gewijzigd van code ´groen´ naar code ´geel´. Het ministerie adviseert reizigers daarmee zich voor te bereiden op veiligheidsrisico´s en extra op te passen.
 
De Erasmus Universiteit heeft tientallen studenten die in Hongkong studeren. Voor de Radboud Universiteit zijn dat er acht. De studenten hebben bericht ontvangen van hun universiteit. De universiteiten hebben tevens laten weten de eventuele extra reiskosten van de studenten te willen vergoeden. 
Samen met de studenten en de partneruniversiteiten in Hongkong zal gekeken worden wat er aan de studievertraging, die studenten nu mogelijk oplopen, gedaan kan worden. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids