Week 48: Geen snackbar bij school, Rutte voor de klas en lager schooladvies

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag? 

Maandag: Mark Rutte wil na zijn premierschap graag voor de klas staan

Mark Rutte wil, als hij stopt als premier, gaan lesgeven. Hij geeft nu al een paar uurtjes les op het Johan de Witt Scholengroep. Dat vindt de premier superleuk, dus hij denkt dat hij dat na zijn premierschap nog wel een paar jaar gaat doen

Dinsdag: Oplossingen voor onderwijshuisvesting zijn de druppel op de gloeiende plaat

Minister Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) stuurde vorige week naar de Tweede Kamer de actuele stand van zaken wat betreft de aanpak van verouderde schoolgebouwen. De oplossingen die de minister aangeeft zijn volgens de PO-Raad, VO-Raad en VNG niet genoeg zolang er geen structurele investering komt.

Woensdag: Meisjes krijgen lager schooladvies sinds coronacrisis

Jongens en meisjes in groep 8 van de basisschool kregen tot en met het schooljaar 2018-2019 een vergelijkbaar advies voor het voortgezet onderwijs. In de twee schooljaren die daarop volgden pakte het definitieve schooladvies voor meisjes lager uit en namen de sekseverschillen toe. Volgens de Emancipatiemonitor 2022 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat doordat de eindtoets is komen te vervallen tijdens de coronacrisis.

Donderdag: Horeca Academie in Amsterdam krijgt vanaf volgend jaar een nieuwe locatie

De Horeca Academie in Amsterdam heeft het afgelopen jaar veel nieuwe koksstudenten mogen ontvangen. Vooral de Engelstalige koksstudenten weten de opleiding steeds beter te vinden. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe locatie. Vanaf 1 januari 2023 heeft de Horeca Academie een eigen plek bij de Kitchen Republic.

Vrijdag: Van Ooijen wil dat gemeenten snackbars in buurt van scholen kunnen verbieden

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil gemeenten de bevoegdheid geven om nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in de buurt van scholen te weren. Het kabinet besluit hier vrijdag over. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk