Normal_fast-food-g703c55aa7_640

Staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid wil gemeenten de bevoegdheid geven om nieuwe fastfoodrestaurants of snackbars in de buurt van scholen te weren. Het kabinet besluit hier vrijdag over. Dit meldt RTL Nieuws.

De staatssecretaris wil niet dat gemeenten zomaar overal de komst van fastfood kunnen verbieden en wil dat alleen mogelijk maken in de buurt van een school of in een bepaalde wijk waar het aanbod aan ongezond voedsel al heel groot is. Hij laat de optie om aanbieders van ongezond voedsel elders te verbieden open, mocht de strijd tegen overgewicht niet in beweging komen. Ingewijden twijfelen echter over de haalbaarheid hiervan, omdat een juridisch ingewikkeld verhaal is.

Kindermarketing

Eén op de zes kinderen in Nederland is te zwaar. Om te voorkomen dat dit aantal toeneemt, wil Van Ooijen ook de marketing gericht aan jongeren onder de 18 jaar aan banden leggen als het gaat om ongezonde voedingsmiddelen. Alleen voor producten die voldoen aan de criteria voor gezonde voeding van het Voedingscentrum zou marketing toegestaan moeten zijn. Of dit haalbaar is, moet de bewindsman nog onderzoeken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky