Logo_roc_mondriaan_logo__mondriaan__roc

Tijdens de uitreiking van de landelijke Computable Awards gisteren in Utrecht, heeft Project Cyberwerf van ROC Mondriaan de award gewonnen in de categorie ‘ICT-project van het jaar voor het mkb’. Met Project Cyberwerf ontwikkelden studenten een laagdrempelige beveiligingsscan genaamd 'Cyberwerf Security Scan' waardoor mkb-ondernemingen kunnen controleren of hun onderneming voldoende beschermd is tegen cybercrime. Dit meldt ROC Mondriaan.

Cyberwerf is het onderwijsproject van het Security Field Lab in samenwerking met P@CT van ROC Mondriaan. Op het bedrijventerrein Zichtenburg, Kerketuinen en Dekkershoek (ZKD) in Den Haag ontwikkelen studenten de 'Cyberwerf Security Scan'. Veel kleine ondernemingen hebben onvoldoende deskundigheid in huis om dit juist in te schatten. Via de scan kan nu worden geïnventariseerd of er kwetsbaarheden in de digitale infrastructuur aanwezig zijn.
 
De Computable Awards worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar hebben onderscheiden. Volgens de jury is het Cyberwerf-project een win-win voor alle betrokken partijen. Zowel voor het mkb als de ICT-studenten van ROC Mondriaan. Het mkb is beter opgewassen tegen de gevaren van buiten en de studenten krijgen een zeer pragmatische opleiding in de werkelijkheid van een bedrijf en worden begeleid door vakmensen.
 
Colin Brouwer, een van de studenten: “Je bent niet iets specifieks aan het leren, maar mag kijken naar belangrijke aspecten op ICT-gebied bij een aantal bedrijven. Dat maakt ook meteen duidelijk waar je op school extra aandacht aan moet gaan besteden.”  
 
Cyberwerf is in 2018 van start gegaan met steun van de Economic Board The Hague, de gemeente Den Haag en Deloitte. Het is geïnitieerd door ROC Mondriaan, Stichting Kenniscentrum Integrale Veiligheid, bedrijventerrein ZKD en The Hague Security Delta, allen partners in P@CT hét samenwerkingsverband van onderwijs, overheid en bedrijfsleven in de regio Den Haag dat zich bezighoudt met cybersecurity. Cyberwerf is onderdeel van het Human Capital Programma van The Hague Security Delta. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids