Khalid Boudou te gast bij ROC Mondriaan in het kader van #HeelDenHaagLeest

Vandaag was Khalid Boudou, schrijver van onder andere de Pizzamaffia op bezoek bij ROC Mondriaan en ging in gesprek met studenten van de School voor Business Support. De school organiseerde het bezoek in samenwerking met de Bibliotheek Den Haag en in het kader van #HeelDenHaagLeest dat zich richt op lezen en leesplezier. Het project leidt er toe dat een groep studenten van ROC Mondriaan nu al vaker de bibliotheek bezoekt en meer is gaan lezen. Tijdens zijn bezoek aan de school besprak  Khalid met de jongeren het belang van lezen en prikkelde de studenten ook met zijn boek: “Het is fantastisch om hier te zijn en als het goed is hebben we vandaag de leeshonger aangewakkerd van deze Haagse studenten”. Dit meldt ROC Mondriaan.

Docenten van ROC Mondriaan bedachten eind vorig jaar in navolging van een initiatief in Rotterdam, dat ook Hagenaars en in het bijzonder studenten en cursisten van ROC Mondriaan meer zouden kunnen/moeten lezen. Het initiatief leidt nu al tot vele productieve partnerschappen en dito activiteiten voor vele Hagenaars, jong en ouder. Inmiddels is #HeelDenHaagLeest een breed gedragen initiatief waarmee de partners ’Heel Den Haag’ aan het lezen willen krijgen. Ze zoeken voortvarend de samenwerking op in de stad en boeken goede resultaten op het gebied van lezen en leesplezier.

#DenHaagLeest 

Inmiddels zijn al schoolbibliotheken opgericht bij twee scholen van ROC Mondriaan en zorgt samenwerking met de Voorleesexpress voor o.a. gastlessen in interactief voorlezen en vaste vrij lezen-uren op het rooster. Ook waren er Sinterklaas-boekendonaties van Paagman voor de Mondriaan-moederklassen en is er duurzame samenwerking van verschillende scholen van ROC Mondriaan met de Bibliotheek Den Haag. Inmiddels hebben een paar anderstalige Taal+ school cursisten zelfs (los van school!) een eigen boekenleesclub. En dit alles is maar een greep uit de vele activiteiten van #DenHaagLeest.

Manifest 

Binnenkort wordt een gezamenlijk manifest ondertekend om de bestendige samenwerking te beklinken die hopelijk zorgt voor uitwisseling van kennis en kunde en daadwerkelijk (nóg) meer tijd én geld voor lezen, leesplezier en verhalen in het onderwijs (PO, VO, MBO en HBO) en bij de betrokken sociale partners in de stad. Zo ontstaat een Haagse leescultuur en wordt steeds het belang van lezen onder de aandacht gebracht.

Tot nu toe zijn bij dit initiatief aangesloten: ROC Mondriaan, De Haagse Hogeschool, Bibliotheek Den Haag, ProBiblio, basisschool Onze Wereld, Kinderopvang en BSO 2Samen, basisschool De Fontein, VO school het Maris College, het Kinderboekenmuseum/ het Literatuurmuseum Den Haag, Paagman, de Voorleesexpress, Stichting Lezen en Schrijven en Stichting Lezen.

Door: Nationale Onderwijsgids
Beeld: ROC Mondriaan