Lab ROC Mondriaan feestelijk geopend, mbo-studenten kiezen voor E-sports

Met het eerste officiële “ROC M3 Esports Tournament” tussen mbo-studenten is gisteren het Esports Lab geopend bij het Techniek Innovatie Huis van ROC Mondriaan aan de Tinwerf in Den Haag. In het lab volgen ruim twintig geselecteerde studenten van verschillende techniekopleidingen het Esports Excellentieprogramma. Dat meldt het ROC Mondriaan. 

Drie studenten vertellen wat hen tot die keuze bracht. Zo gamet de Haagse Sanne (25) al sinds haar 10de: "Heel gaaf om dat nu op school ook naast mijn opleiding Software development te doen.’’ Ze volgt samen met klasgenoot Rachel (18) uit Monster het excellentieprogramma Esports. "Het is iets wat we naast onze opleiding doen en we vinden het natuurlijk leuk om te gamen. Maar je werkt in een team dus we leren ook beter samenwerken en communiceren onderling. Daardoor worden we beter en is de kans om te winnen groter." Mickey (22) uit Schiedam laat weten: "Waarom? Ik schaak voor de lol en ik game ook graag. Je hebt voor beide sporten dezelfde denkkracht nodig en je moet gefocust zijn. Mijn doel? Ik zou in de toekomst wel coach willen worden van een esportsteam of presentator van een esports event of programma.''

Esports Excellentieprogramma 

Het Esports Lab is bij ROC Mondriaan ingericht om het Esports Excellentieprogramma uit te voeren. Met een excellentieprogramma worden studenten naast hun reguliere opleiding in de gelegenheid gesteld om een extra uitdaging aan te gaan, gericht op het ontwikkelen van excellent vakmanschap en persoonlijke ontwikkeling. In het programma gaan de studenten gedurende twee jaar onder meer aan de slag met het opzetten van hun eigen Esports team, doen ze mee aan (internationale) toernooien en ontwikkelen ze noodzakelijke vaardigheden zoals leiderschap, communicatie, samenwerken en informatievaardigheden.  Ook leren ze een esports event te organiseren met alles wat daarbij komt kijken. De teams trainen wekelijks twee keer onder begeleiding van een coach in het nieuwe Esports Lab. Op dit moment nemen ruim twintig geselecteerde studenten van verschillende techniekopleidingen deel aan het programma. ROC Mondriaan onderzoekt de mogelijkheden om van Esports op den duur een keuzedeel, of zelfs een nieuwe opleiding te maken. Ook gaan geselecteerde studenten van andere mbo-opleidingen aan het programma deelnemen. 

Computerspellen 

In de sector Esports spelen deelnemers computerspellen in competitieverband. Het is een sector die jaarlijks met sterk groeit. Zo’n 500 miljoen mensen wereldwijd tonen regelmatig hun belangstelling voor esports. In het excellentieprogramma gaat het niet alleen om gamen, maar wordt het enthousiasme en de reeds aanwezige motivatie van de studenten optimaal benut om allerlei vaardigheden en skills te ontwikkelen. Zo helpt gamen kinderen en jongeren snel beslissingen te maken, leren ze om samen te werken en vervult het de behoefte om onderdeel te zijn van een community. Uit onderzoek blijkt dat jongeren vooral voordeel hebben van gamen wanneer de taken die zij moeten uitvoeren complexer worden. Professioneel gamen kan ook een bewuste carrièrekeuze zijn. Vorig jaar is een Nederlandse branchevereniging voor esports opgericht die ook door NOC NSF wordt gesteund. ROC Mondriaan is ook lid van deze branchevereniging.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: Marald Bes | AnyMotion.nl