Normal_geslaagd__6_

Ouders, docenten, coaches maar ook praktijkbegeleiders waren getuige van de diploma-uitreiking aan de eerste Lelytalenten. Het was een feestelijke avond met afstudeerhoedjes, muziek, ballonnen, blije gezichten en opluchting. Dit meldt Gemeente Lelystad.

Voor veel studenten die meedoen aan het programma Lelytalent, is leren vanuit de schoolbanken en boeken lastig. Sommige leerlingen hebben thuis heel wat uitdagingen waardoor de energie en aandacht voor leren op de achtergrond belandt. Ook heeft Lelytalent studenten die kort in Nederland zijn en de Nederlandse taal nog aan het leren zijn. Lelytalent heeft aandacht voor deze uitdagingen. Er is extra begeleiding en er wordt zoveel mogelijk in de praktijk in een bedrijf of organisatie geleerd: leren in de praktijk vinden Lelytalenten leuk en prettig.
 
Erwin is een trotse docent van het MBO College. Hij heeft een aantal leerlingen het afgelopen jaar heel intensief begeleid. “Met ups en downs zijn we er als klas tegenaan gegaan.” Hij laat weten hoe belangrijk het is dat de praktijkbegeleider Mirjam van Welzijn Lelystad ook aanwezig is. Ze heeft vier leerlingen heel intensief en met veel plezier begeleid. “Er is dit jaar een hele goede basis gelegd voor volgend jaar.” 
 
Veel studenten zien in dat ze verder willen leren en zich specialiseren in een beroep; ze gaan verder op MBO niveau 2. 
 

Lelytalent

Lelytalent is op 1 juni 2018 gestart en nog volop in ontwikkeling. Doel van het project is het verbeteren van de aansluiting onderwijs - arbeidsmarkt voor kwetsbare doelgroepen.
 
Het Lelystad Akkoord speelt een belangrijke rol in het verbinden van bedrijven en onderwijs. Inmiddels werken 30 bedrijven, Werkbedrijf Lelystad en teams Entree en niveau 2-opleidingen van MBO College Lelystad als partners samen aan onderwijsontwikkeling waarbij voorbereiding op kansrijke werksoorten centraal staat. De nadruk ligt met name op het leren in de praktijk. Intensieve begeleiding en scholing van alle betrokkenen, praktijkopleiders en overige begeleiders zijn hierbij belangrijke speerpunten.
 
Naast de extra begeleiding en aandacht voor de leerlingen draagt het project ook bij aan de deskundigheidsbevordering van bedrijven op het gebied van het boeien en binden van praktisch arbeidspotentieel.
 
Door: Nationale Onderwijsgids